Trots fler apotek – svårt att få ut mediciner i tid

1:29 min

Det kan vara svårt att få ut sina receptbelagda mediciner i tid, trots att det efter apoteksavregleringen finns fler apotek än någonsin och många av dem har längre öppettider. Sveriges apoteksförening tror att det beror på att många läkemedel byts ut mot billigare varianter av läkemedlet. Nu ser regeringen över problematiken.

Sofia Wallström utreder på regeringens uppdrag omregleringen av apoteksmarknaden, och hur skyndsamt utlämnande av läkemedel efterlevs.

– Vi jobbar ganska intensivt med att få fram fakta och information som förklarar problemets omfattning, på vilket sätt kunder påverkas negativt och vilka orsaker det finns till att olika aktörer inte kan uppfylla de här kraven.

Patienten har rätt att få sin receptbelagda medicin inom 24 timmar, men kan få vänta längre. Men vad det beror på kan utredaren Sofia Wallström inte säga i dag. Hon vill vänta med slutsatserna tills utredningen ska presenteras i höst.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket bestämmer varje månad vilka mediciner som ska säljas på apoteken och ska, när det går, byta ut  läkemedel mot ett billigare varianter med samma effekt.

Bytet gör att apoteken inte vill bygga upp några större lager och att leverantörerna ibland har svårt att leverera rätt läkemedel, tror Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening.

– Dels har vi väldigt frekventa utbyten mellan olika läkemedel och varumärken, och det skapar problem för kunden som blir förvirrad och inte vet vilket läkemedel man ska ta.

– Och det skapar problem att vi har dålig tillgänglighet till de här läkemedlen. Och apoteken har svårt att ställa krav bakåt i leden mot grossister och leverantörer, säger Johan Wallér.