Ny studie: Extremt väder orsakas av människan

2:11 min

Extremt väder har redan nu blivit vanligare till följd av klimatförändringen, enligt forskare. De senaste åren har FN:s klimatpanel IPCC i flera rapporter varnat för att det här ska hända när jordens medeltemperatur ökar. Men redan nu kan man se en klar ökning, säger Dim Coumou, på det välrenommerade klimatforskningsinstitutet PIK i Potsdam.

– Vi ser en klar trend, åtminstone värmeböljor och extrem nederbörd har ökat, och det är relaterat till klimatförändringen, säger Dim Coumou.

Efter år av förutsägelser om att extremt väder kommer att öka, säger forskarna i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change, att framtiden redan är här.

Som exempel tar man värmeböljan i Europa 2003, som var  den hetaste sommaren på 500 år, hettan i Ryssland 2010 då 30 procent av spannmålsskörden gick förlorad, och de svåra översvämningarna i Pakistan 2010 som påverkade 20 miljoner människor.

När forskarna väger samman dessa tre och 16 andra extrema väderhändelser det senaste decenniet, står det klart att de kan kopplas ihop med människans utsläpp, säger klimatexperten Dim Coumou.

– Studierna visar att om det inte hade funnits extra växthusgaser i atmosfären till följd av människans utsläpp, så hade sannolikheten för dessa händelser varit betydligt lägre.

När det gäller värmeböljor och extremt regn finns det säkra samband med klimatförändringen enligt rapporten, men för stormar är det mer osäkert om man redan nu kan se en effekt. Visserligen har antalet kraftiga stormar också ökat, men det kan bero på naturlig variation.

De senaste hundra åren har jordens medeltemperatur ökat med 0,8 grader. Och  redan nu finns alltså ett samband med fler extrema väderhändelser.

De kommande 100 åren väntas det bli mellan två och fyra grader varmare, och att det kommer att leda till ännu fler väderkatastrofer är lätt att förutse, säger klimatforskaren Dim Coumou.

– Med temperaturökningen på 0,8 grader ser vi redan en ökning av extremt väder. Man kan då lätt föreställa sig att en uppvärmning på mellan två och fyra grader kommer att leda till en ökning.