Ny mätning pekar ut Sarkozy som valvinnare

2:08 min

I Frankrike pekar en valundersökning nu ut Nicolas Sarkozy som vinnare i presidentvalet den 6 maj. Medan samtliga andra mätningar visar en klockren seger för Socialistpartiets Francois Hollande, så hävdar prognos- och analysföretaget ElectionScope och ekonomie doktor Véronique Jérôme att Sarkozy mycket väl kan komma att vinna – om än med liten marginal.

– Nicolas Sarkozy kan komma att vinna med 50,2 procent av rösterna, säger Véronique Jérôme, och det motsvarar ungefär 300 000 rösters övervikt.

Detta överraskande och totalt avvikande resultat når Election Scope genom att utgå från statistik i stället för intervjuer med väljare, om vilka de tror att de tänker rösta på.

Enligt veckotidningen L'Express har detta analysföretag prickat rätt i flera tidigare val i Frankrike och även i amerikanska val.

En viktigt variabel i prognosmodellen är arbetslösheten, något som ger väljarna deras allmänna känsla för tillståndet i ekonomin, fortsätter Véronique Jérôme. 

– Skulle arbetslösheten vara högre idag, så hade det gynnat Hollande enligt vår modell.

Hennes företag sätter in Sarkozys resultat i ett historiskt perspektiv, bakar in tidigare valresultat och förtroendesiffror för de enskilda presidentkandidaterna och viktar för politiska bastioner:  

Detta är en udda prognos. Alla intervjumätningar pekar på att socialisten Francois Hollande tar över och blir Frankrikes näste president, men Bruno Jeanbart, undersökningschef på Opinionway, medger att erfarenheten visar att många inte säger sanningen i intervjuer:

– Det kan komma många överraskningar, men slutstriden kommer att stå mellan Sarkozy och Hollande, men även då kan resultatet överraska, säger han.

Det finns nio stora opinionsinstitut här i Frankrike, som bara efter nyår presenterat uppemot 300-400 mätningar inför presidentvalet, en mängd som sannolikt är unik.