Dalarna

Allt fler i Fas 3 - trots stoppbeslut från riksdagen

1:43 min

Allt fler arbetslösa blir placerade i Fas 3 i Dalarna.  Trots att riksdagen i juni förra året tog beslut om att stoppa Fas 3 anvisningar.

Idag är 752 personer i länet placerade i den så kallade sysselsättningsfasen, det är nästan 100 personer fler än sen riksdagen beslutade om att stoppa placeringarna.

– Det kom inget sånt direktiv till oss om att stoppa placeringarna, det som konkret hände det var att vi gjorde en kvalitetsgranskning av dom anordnare och platser vi hade, säger Arne Holmström som är verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Falun.

Fas 3 är det sista steget i jobb-och utvecklingsgarnatin som arbetslösa som varit utan jobb i 450 dagar hamnar i. Fas 3 har fått mycket kritik för att bara vara en förvaringsplats av människor och som inte leder till jobb. I juni förra året körde riksdagen över regeringen och beslutade om att stoppa flera Fas 3 placeringar, men några såna direktiv har alltså inte gått ut till Arbetsförmedlingarna och placeringarna ökar istället.

– Det var väl några veckor då det var lite otydligt, men alltså vi har tydliga direktiv att sysselsättningsfasen fortsätter, säger Arne Holmström på Arbetsförmedlingen i Falun.

Roza Guclu Hedin är riksdagledamot från Dalarna för socialdemokraterna och var med och fattade beslutet om att stoppa Fas 3. Hon tycker att regeringen agerar oansvarigt.

- Först och främst så är det ju respektlöst mot det beslut som riksdagen har fattat, samtidigt så har ju regeringen egentligen inte skyldighet att göra någonting i dessa tillkännagivanden som det heter, men jag tycker ändå att det är ansvarslöst med tanke på hur många människor som berörs av det här.

Varför sätter ni inte större press på regeringen om att faktiskt genomföra riksdagens beslut om Fas 3?

- Jag kan inte exakt svara på varför man inte har gått längre i just den här frågan ännu, mer än det att man presenterar alternativ, säger Roza Guclu Hedin.