Karin Enström (M) blir ny försvarsminister

2:18 min

Den moderata riksdagsledamoten Karin Enström blir ny försvarsminister efter Sten Tolgfors. Hon är kapten till yrket och har bland annat lett försvarsberedningen. Själv tycker hon att hon passar som försvarsminister.

– Jag har lång både yrkeserfarenhet från försvarsmakten men också 15 års erfarenhet av försvars-, utrikes- och säkerhetspolitik, säger Karin Enström.

Har du själv tvekat?

– Jag har svarat ja på frågan. Och som jag sade, jag är glad och hedrad samtidigt som jag känner mig väldigt ödmjuk inför uppgiften.

Den förra försvarsministern Sten Tolgfors avgick i kölvattnet av Ekots avslöjande om den planerade vapenfabriken i Saudiaarabien och sa då att han tidigare velat lämna sin post, men trots det hade inte Fredrik Reinfeldt någon ersättare redo.

Nu har han funnit Karin Enström som är ordförande i utrikesutskottet och tidigare har suttit i försvarsutskottet.

Vad gäller svenskt vapensamarbete med Saudiarabien och andra diktaturer verkar inte Karin Enström förespråka några stora förändringar, även om en utredning ska se över politiken.

– Vi har en duktig och kompetent försvarsindustri och för att den ska kunna leverera till det svenska försvaret och vara livskraftig så måste den också exportera och det är därför vi har den lagstiftning vi har.

Men ett demokratikriterium, att det ska vara en demokrati om vi ska exportera vapen - hur ser du på det?

– Som ni vet finns det ett beslut från riksdagen som handlar om att vi ska göra en översyn och vi får se vad den kommer fram till.

Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson, Peter Hultqvist, tycker att Karin Enström har en bra bakgrund. Han ser dock flera stora frågetecken vad gäller försvarets framtid som hon borde ta tag i. Exempelvis att anställda nu börjat ersätta värnpliktiga. Det kostar pengar att locka folka folk till försvaret och skulle de anställda hoppa av i förtid springer utgifterna i väg.

– Vi har 10 000 obemannade befattningar och vi har fått signaler om att soldater riskerar att hoppa av i förtid från det här systemet. Det här är en oerhört viktig fråga att jobba med för det skapar extra kostander för nyrekrytering och utbildning, säger Peter Hultqvist.

Men Karin Enström är än så länge inte oroad över hur det nya frivilliga försvaret ska fungera.

– Det är lite tidigt att börja utvärdera systemet innan det ens är i full verkan. Men där får man vara ödmjuk, det är möjligt att man, som på alla andra områden, får justera efter hand. Men just nu ser det väldigt bra ut.  

Försvaret har en ekonomi i balans, men står inför flera utmaningar. Exempelvis kräver försvarsledningen och ÖB mer pengar från 2015, om försvaret ska har råd med nödvändiga vapeninköp som uppgraderingen av Jas Gripen. Men den nya försvarsministern vill inte i dag ge några besked om det kan bli mer pengar för att klara verksamheten.

– Det kommer ju ske sedvanliga budgetförhandlingar och budgetdialog. Just nu har vi en ekonomi i balans och det är min uppgift att fortsätta se till att vi har det och så får vi återkomma till framtiden, säger Karin Enström.

De neddragningar som har gjorts har varit omdiskuterade, det har dragits ner på övningar och folk inom försvaret luftar att de är osäkra på om försvaret kan göra det som det ska göra även om ekonomin är i balans. Är det ett problem?

– Det är klart att det alltid är ett problem att man inte alltid får göra allt det som man kan. Men man ska upprätthålla förmågan och det är min uppfattning att man har gjort.

Ett nytt stort beslut om det svenska försvaret ska tas 2014, men om och när det ska tillsättas en försvarsberedningen för att förbereda det kan inte Karin Enström lämna besked om i dag. Hon vill också återkomma till hur många uppgraderade Jas Gripenplan Sverige ska skaffa.