livsmedel

Opastöriserad mjölk i Åre - men livsmedelsverket är kritisk

0:47 min

I helgen planerar Åre Mjölkgård och Fjällbete att sälja obehandlad mjölk direkt till kunder i Åre via en mjölkautomat, trots att det inte är tillåtet enligt Livsmedelsverket. Jörgen Andersson är initiativtagare till idén om direktförsäljningen och han menar att det inte är något konsting alls med det här.

– I Italien har man 1000-tals mjölkautomater som man låter folk köpa mjölk direkt vid, säger Jörgen Andersson.

Enligt honom har de svenska myndigheterna en negativ inställning och vill bara se nackdelarna med opastöriserad mjölk, trots att det finns många fördelar. Han hänvisar till forskning som gjorts i Frankrike som visar att fördelarna äv överhängande fler än nackdelarna.

Försäljningen kommer sannolikt att stoppas av miljökontoret vid Åre kommun men Jörgen Andersson ser det som en symbolfråga för det fjällnära jordbrukets framtid.

Anledningen till att det inte är tillåtet att sälja opastöriserad mjölk i Sverige är att det finns en risk att mjölken kan sprida olika bakteriesjukdomar.

– Det finns bakterier i mjölken som kan vara farliga för konsumenten och extra farligt för barn, säger Ulla Nordström som är rådgivare vid Livsmedelsverket.