Kina och Ryssland gör gemensam militärövning

2:00 min

Den senaste veckan har Kina och Filippinerna varit inblandade i flera konfrontationer till havs och just nu håller flera länder stora militära övningar i regionen.

I Kina har reaktionerna i dag varit skarpa efter att Tokyos borgmästare sagt att han vill att staden ska köpa delar av en ögrupp som Kina hävdar är deras.

Ögruppen, som kallas för Diaoyu på kinesiska och Senkaku på japanska, kontrolleras av Japan. En av ögruppens markägare vill nu sälja sin mark, något som Kina menar att han inte har rätt till eftersom öarna tillhör Kina. Ilskan i kinesiska tidningar har i dag varit påtaglig.

Runt öarna finns rika fiskevatten och även bedömt stora tillgångar av olja och gas. Det finns det även längre söderut, i Sydkinesiska havet. Kina gör anspråk på i stort sett hela havet men alla kringliggande länder har överlappande krav. Filippinerna är ett av dem.

Förra veckan var Kina och Filippinerna involverade i en allvarlig konfrontation utanför en ögrupp som båda länderna hävdar är deras. Sedan dess har även ett antal mindre dispyter och hårda ordväxlingar mellan länderna förekommit.

Samtidigt håller Filippinerna och USA just nu en stor militärövning tillsammans, vilket Kina ser som en provokation. USA meddelade förra året att landets militära fokus nu ska flyttas till just östra Asien.

Men det är inte bara USA som övar. Kina och Ryssland kommer i helgen att påbörja sin första gemensamma flottövning någonsin, nära japanska farvatten. Det här sker samtidigt som en stor årlig militärövning mellan USA och Sydkorea nu pågår.

I måndags inledde även Taiwan en övning med mer än 200 000 soldater. De ska träna på att slå tillbaka en simulerad invasion från Fastlandskina.

Försvarsutgifterna runt om i östra Asien har de senaste åren ökat kraftigt. Vissa menar att det här är ett resultat av ländernas ökande BNP, men andra har redan börjat tala om en kapprustning.

Oavsett hur det ligger till med det så är en sak i alla fall klar – få vill att en väpnad konflikt ska blossa upp, men alla parter i regionen förbereder sig alltmer inför det.