Rättegången i Oslo

Breivik och ondskan

- Bara för att en handling är brutal behöver den inte vara ond. Så lyder ett av många uttalanden i veckan från massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik i tingsrätten i Oslo.

Redan rättegångens första dag erkände den tilltalade att han dödat 77 människor, men att han handlat i nödvärn för att försvara Norge mot en islamisering. Han har också sagt att han är beredd att göra samma sak igen och syftet är att framtvinga en reaktion. Men bakom den juridiska processen väcker Breiviks framträdande många tankar och reaktioner. Är han sinnesjuk eller fullständigt tillräknelig, är det här en ensam patetisk figur eller ondskan själv? Kan och bör vi försöka förstå en människa som utfört så fruktansvärda brott och har vi i överhuvudtaget någon nytta av begrepp som ondska? Samtal med Ulf Jonsson, jesuitpater och religionsfilosof samt Arne Johan Vetlesen, filosof vid Oslo Universitet.

I Utrikeskrönikan kommenterar SR:s Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist, som bevakar rättegången, Breiviks korstågsretorik.