Jönköpings län

Biodling ska bli jobb

1:55 min

Biodling ska bli en mer professionell bransch i framtiden. Ett nytt projekt ska nämligen göra det möjligt för fler biodlare i länet att leva på sin hobby.

– Bina har vaknat för ett bra tag sedan, redan i mars när vi hade varma dagar, säger Gasic Veselin medan han visar ett av bisamhällena vid Brunstorps gård utmed E4:an norr om Huskvarna. Bina är lite yrvakna men har redan satt igång att arbeta.

De flesta biodlare idag är entusiastiska amatörer som har biodling som hobby. Men ett nytt projekt, som drivs av lantbrukarorganisationen LRF och Jönköpings läns biodlardistrikt, ska utveckla binäringen i länet och göra det möjligt för fler att leva på biodling.

– Det finns ett utrymme för att bli yrkesodlare, man får vara kreativ och aktiv och utöka sina produkter med salvor och smaksatt honung till exempel, säger Sture Käll från Gränna, ordförande i Jönköpings läns biodlardistrikt.

Idag är det brist på svensk honung. Mer än hälften av all honung som säljs kommer från utlandet. Lotta Fabricius-Kristensen som leder projektet hoppas att satsningen ska ge fler biodlare och mer svensk honung.
– Det är skillnad på honung och honung och honung från Jönköping hittar du bara här, säger hon.