Kiruna

Kräver ersättning för Radiotjänst

1:15 min

Kommunledningen i Kiruna kommer att agera om Radiotjänst, med drygt 100 anställda, läggs ner.

Om tv-avgiften försvinner drabbas arbetsplatsen Radiotjänst i Kiruna med drygt 100 anställda. Och det skulle vara ett hårt slag mot Kiruna, menar kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) som säger att kommunledningen kommer att agera i frågan.

– När det gäller antalet arbetstillfällen i Kiruna så kommer vi att kräva att om det här försvinner så måste man ersätta med andra. Det har låtit så vackert. Vi fick Rikspolisstyrelsen och Posten frimärken och nu börjar det ena efter det andra försvinna, säger Kristina Zakrisson som tycker att det måste finnas en bredare arbetsmarknad än bara gruvan.

Det hela handlar om att tv-licensen kan komma att försvinna från och med 2014. Det är i alla fall vad en utredning om Public service väntas föreslå i höst. I så fall kanske pengarna tas in via skatten i stället.

Det är ju flera politiker som vill att licenssystemet skrotas. Men Kristina Zakrisson tillhör inte den skaran.

– Tv och radio ska inte som en fri kanal vara beroende av en politik som kanske bestämmer sig för att dra ner där och att det ligger i budgeten. Jag tycker att det ska vara helt fristående och finansieras via avgifter, säger hon.