Nokia bekräftar mångmiljardförlust

1:24 min

Finländska telekomjätten Nokia bekräftar i dag i sin kvartalsrapport att bolaget har gjort en miljardförlust hittills i år. Förra årets varningar besannas nu, särskilt för mobildivisionen. Det var en besviken vd Stephen Elop som presenterade siffrorna vid en telefonkonferens.

– Vi är självklart besvikna med vår prestation i första kvartalet. Det reflekterar både den övergång som Nokia går igenom och det ökande konkurrenstrycket i branschen, sa han vid en telefonkonferens.

 Nokia satsar på smarta mobiler med Microsofts operativsystem Windows för att stå upp konkurrensen med Apples Iphone och Googles operativsystem Android.

 Stephen Elop tycker att man har lyckats bra med att snabbt få ut sina nya Windows-telefoner på marknaden. Men försäljningsresultatet har varit blandat.

 – Vi överträffade förväntningarna på vissa marknader, som i USA, men att etablera sig på vissa marknader, exempelvis i Storbritannien, har varit en större utmaning.

I förra veckan kom det två dystra besked för Nokia. Först vinstvarnade bolaget för att resultatet det första kvartalet inte skulle nå prognoserna. Sedan kom en oberoende beräkning som visade att Nokia inte längre är världens största mobiltelefontillverkare.

I dag bekräftas vinstvarningen av Nokia. Förlusten för Nokiakoncernen det första kvartalet skrivs till 1,3 miljarder euro, motsvarande drygt 11 miljarder kronor. Försäljningen har minskat 29 procent till 7,3 miljarder euro, jämfört med första kvartalet 2011. Den nedgång som märktes redan i slutet av förra året fortsätter. Mellan sista kvartalet 2011 och första kvartalet 2012 tappade Nokia 26 procent i försäljning.

Den kraftigaste nedgången visar mobildivisionen i Nokia. det handlar om nedgångar på mellan 30 och 50 procent. Nokia sålde 82,7 miljoner mobiler totalt. Minus 24 procent.

Totalsiffran bekräftar att Nokia har petats från tronen och att Samsung, som inte kommer med sina officiella siffror förrän nästa vecka, har gått om. 

Men för smartphoneförsäljningen är nedgången hela 51 procent. Från 24,2 till 11,9 miljoner enheter. 

Även lönsamheten per såld mobil sjunker och även samarbetsbolaget Nokia Siemens Netwok redovisar miljardförlust.