Stort mörkertal om antalet avrättningar

6:20 min

2012 avrättades 682 människor i världen och då är ändå inte Kinas avrättningar inräknade. Även om statistiken om antalet avrättningar ses som en statshemlighet räknar Amnesty med att det handlar om tusentals varje år.  Även i Kina börjar dödsstraffet ifrågasättas och de senaste åren har antalet avrättningar minskat. 2011 pejlade Hanna Sahlberg läget i Peking.USA är det enda land som inte räknas som diktatur som fortfarande har dödsstraff. 2012 toppade man listan om flest avrättningar tillsammans med Kina Iran, Irak och Saudiarabien.
Den 41- årige fängelseförfattaren Caryl Chesssman avrättades i San Quentins gaskammare den 2 maj 1960. Han blev en symbol för kampen mot dödsstraffet. I mer än 12 år levde han med dödsdomen innan avrättningen verkställdes. Han dömdes mot sitt nekande för våldtäkter och inbrott. Chessman skrev fyra böcker i fängelset bland annat den självbiografiska Dödscell 2455 som blev en bästsäljare. Dagen efter avrättningen rapporterade Arne Thorén om de starka reaktionerna efter avrättningen.Frågan om dödsstraffets vara eller icke-vara  auktualiseras med jämna mellanrum i USA.Natten till den 12 januari 2001 avrättades ännu en person i USA, den här gången den förståndshandikappade Wanda Jean Allen i Oklahoma i USA. Hon dömdes till döden för mord och avrättades med en giftinjektion.  En rad länder, däribland Sverige, protesterar regelbundet mot att USA i myndighetens namn dödar enskilda medborgare. Men vilken effekt har dessa protester? Elisabet Lövgren, departementssekreterare på UD berättade i P1-morgon om hur Sveriges protest utformats.


Många europeiska länder hade kvar dödsstraffet ända in på 1990-talet. Nu är det bara Vitryssland som fortfarande avrättar människor.  England avskaffade dödsstraffet 1965. Alf Martin rapporterade från överhuset där det till mångas förvåning blev en överväldigande majoritet som röstade för dödsstraffets avskaffande.Brotten som renderar dödsstraff i de länder som  fortfarande avrättar människor varierar. Våldsbrott är det vanligaste men i Iran kan äktenskapsbrott och sodomi leda till döden.. Hädelse i Pakistan, häxeri i Saudiarabien och ekonomisk brottslighet i Kina kan också ge dödsstraff.

Sätten att avliva fångar skiftar i olika länder, från halshuggning och hängning till stening, arkebusering och dödlig injektion. I USA är giftinjektion numera det vanligaste avlivningssättet men det händer fortfarande att elektriska stolen används.Den 6 augusti 1890 slogs 1000 volt på i Auburnfängelset i New York. Det var första gången en människa skulle avrättas i den elektriska stolen. Mannen som dömts för mord hette William Kemmler.

1000 volt räckte emellertid  inte och bödeln ökade till 2000 volt och sen tog det 8 minuter innan William Kemmler dog. Brita Grundin, dödsstraffsexpert hos Amnesty berättade 2008 för Tomas Tengby i P4 Extra om vad en avrättning i elektriska stolen innebär.Sverige avskaffade dödsstraffet 1921. Den näst siste svensk som avrättades var den 25-årige Filip Nordlund. Den 10 december 1900 dödades han genom halshuggning på Västerås fängelsegård. Han hade dömts för fem mord, 10 mordförsök och rån ombord på mälarbåten Prins Carl där han gått bärsärkagång. Många västeråsare samlades för att få en glimt av halshuggningen. En av dem var den då 6-årige Erik Karlsson som var där med sin far Karl Karlsson.


Den siste personen som avrättades i Sverige var mördaren Johan Alfred Andersson Ander. Tidigare, under 1800-talet avrättades nästan en person i månaden. Runt om i landet finns mängder av övervuxna, bortglömda avrättningsplatser. Här ligger rester av mördare, tjuvar, tidelagare, otrogna och oskyldigt dömda. 2008 berättade Göran Lager, författare till boken "Döden i skogen" för vetenskapsredaktionens Lena Nordlund om denna del av historien som vi helst inte gräver så mycket i.