Syrisk oppositionsledare: Vi förtjänar frihet

2:46 min

Trots att Syrien och FN i går undertecknade ett avtal om FN-observatörer är den syriska oppositionen skeptisk och vädjar till omvärlden att göra mer. George Sabra, som av de flesta ses som nästa ledare för det Syriska nationella rådet, SNC, ger inte mycket för fredsplanen.

– Det finns inga indikationer på att fredsplanen kommer att lyckas eftersom regimen i Syrien vägrar att följa kraven, säger George Sabra, talesman för SNC.

Han menar att Assad-regimen visserligen med ord ställt sig bakom fredsinitiativet, men när det kommer till handling ser verkligheten annorlunda ut – observatörer och utländska journalister får inte röra sig fritt och våldet och gripandena fortsätter, trots vapenvilan.

George Sabra har suttit mer än åtta år i fängelse för att han engagerat sig i ett demokratiskt parti. Sedan protesterna inleddes för 13 månader sedan har han fängslats två gånger. För några månader sedan uppmanades han av sitt parti att fly, för att arbeta politiskt med revolutionen utomlands.

Nu ses han som nästa ledare för den syriska oppositionens paraplyorganisation, SNC.

– Regimen försöker med sitt våld att vinna tid, säger han.

Vinna tid, döda fler oppositionella och på sikt skrämma bort folk från gatorna. Men, säger han, efter allt som vi offrat, det priset vi betalat och efter alla år av diktatur, så finns det ingen som kommer att återvända hem till soffan nu.

George Sabra är tacksam för omvärldens stöd, men samtidigt kritisk mot vad han kallar hyckleri. Det handlar bland annat om hur till exempel Sverige kan tillåta telekomföretaget Ericsson att bistå Syrien med teknik som gör det möjligt för regimen att övervaka mobiltelefoner.

Sabra tycker också att omvärlden och framförallt FN:s säkerhetsråd och Arabförbundet borde göra mer för att förhindra dödandet. I framtidens historieböcker kommer det annars att stå att omvärlden tittade på när det syriska folket dödades.

– Det internationella samfundet och säkerhetsrådet måste göra allt för att rädda syriska liv. Vi har betalat priset, men vi behöver hjälp från Arabförbundet och säkerhetsrådet för att hålla antalet offer på ett minimum, säger George Sabra.

Han är övertygad om att revolutionen kommer att lyckas.

– Med det priset som vi har betalat och de uppoffringarna vi gör varje dag så förtjänar vi frihet.