Soffliggare oroar inför valet i Frankrike

2:08 min

I Frankrike avslutas i kväll presidentvalskampanjen inför första valomgången på söndag. Tidningar, radio och TV är fulla av reportage och tal med presidentkandidaterna, men den stora frågan de senaste dagarna rör oron för att många franska väljare kommer att stanna hemma.

In i det sista kämpar presidentkandidaterna och flera höll i gårkväll åter kampanjemöten.

– Det kommer inte att kunna bli några nya 60 000 lärarjobb. Man ljuger för oss, sade mittenkandidaten Francois Bayrou i gårkvälll och dömde ut Socialistpartiets Francois Hollandes förslag som valfläsk.

Men, fortsatte Bayrou, det är inte heller sant att man ostraffat kan ta bort tusentals lärarjobb, med pilen mot högerkandidaten Nicolas Sarkozy.

Här i Paris diskuteras politik på gatan intensivt nu. Två män talade om det i går som syns nu också på andra håll i Europa: ett intresse för politik, men en växande misstro mot politiker.

Var tredje väljare tycks fortfarande inte ha bestämt sig och många kan komma att stanna hemma på söndag. Det är ett stort samtalsämne.

Enligt statsvetare gynnas ingen särskild kandidat av lågt valdeltagande, men favoriten socialisten Hollande oroar sig förstås för att hans väljare blir bekväma med alla positiva opinionsmätningar.

– Varken vänstern eller högern faller mig i smaken, säger Gislène, som står med dottern Aurelia vid ett skyltfönster och tittar på alla färggranna sandaletter för en sommar, som känns avlägsen.

De ska båda rösta men vet inte hur. Det blir överläggning hemma på lördag, säger de.

Lola, förstagångsväljare som pluggar ekonomi, är däremot tvärsäker.

– Ja, det blir Sarkozy.

Men ganska få låter säkra som hon. Tio kandidater är oöverskådligt, skollovet pågår. Vi kan nog vänta oss att många uteblir och en stor överraskning på söndag, tror en annan som inte säger sitt namn.