Sápmi

Sametinget agerar inte för språket på skolan

1:32 min

Sametinget kan inte göra något åt att två pojkar blev tillsagda att inte prata samiska med varandra på rasten i Lycksele menar sametingets styrelseordförande Per Mikael Utsi. Men styrelseordförande i verddeviessu, Lars-Nila Lasko har redan agerat.

-  Vad jag har gjort är att jag har vänt mig till ordförande för kommunen Lilly Becklund och likadant till ordförande för kultur- och utbildningsnämnden, Lars Olsson, med en begäran om en förklaring om vad man avser att vidta från kommunens sida, säger Lars- Nila Lasko.

Styrelseordförande för Verddeviessu, Lars-Nila Lasko, berättar att han har vänt sig till Södermalmsskolan och begärt att få ta del i den utredning som har gjorts internt och också den språkpolicy som finns.

- Naturligtvis så skall vi vända oss till skolinspektionen i första hand, säger Lasko. 
I andra hand vill han titta på möjligheten att gå vidare med ärendet till diskrimineringsombudsmannen.

- I så fall blir det diskriminering, därför då förvägras en etnisk minoritet rätt, och en rätt har man att tala samiska. , säger Lars- Nila Lasko.

Sametingets styrelseordförande, Per Mikael Utsi, säger att han inte hade väntat sig sådan ålderdomlig syn, att barnen förbjuds prata sitt modersmål. Han trodde inte att sådant kunde inträffa i vår tid.

Per Mikael Utsi säger att Sametinget inte har några möjligheter att påverka vad skolan gör. Men han säger också att detta går emot alla lagar och när det kommer från en samisk kommun så bör man påpeka detta. Skolorna bör förstå att följa lagar och regler menar Utsi som även menar att föräldrar och andra som bryr sig skall anmäla detta till skolinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio