Breivik: ”Skulle bryta ihop om jag förstod vad jag gjort”

Direkt

Anders Behring Breivik vill bedömas som tillräknelig och många frågor under dagens förhör handlade om hans känslor och känsloliv. Han berättade hur han tränat på att stänga av sin känslor och att han skulle bryta ihop om han tog in det han gjort.

Inför dagens förhör,  som ska handla om attentatet på Utöya, sa både försvarare och målsägarbiträden att det nog skulle bli den tyngsta dagen hittills. Förhören inleddes med att domaren Wenche Elisabeth Arntzen påminde om att det var möjligt att lämna salen även när det inte var paus.

Under förmiddagen handlade förhören till stor del om Anders Behring Breiviks egna känslor och känsloliv. Breivik själv återkom flera gånger till det han kallar sin ”fight or flight-modus”, perioder han egentligen inte har något minne av utan fungerade som en maskin.

Ett sådant tillfälle var när han inte kunde parkera där han tänkt i regeringskvarteren.

– Jag handlade nästan instinktivt. Jag måste anpassa mig och ändra strategin och göra det bästa av det.

Framför allt pressade målsägarbiträdet Mette Yvonne Larsen honom och uppmanade Breivik att se sig om i salen frågade vad han tänker när han ser människorna i salen.

– Jag ser huvudsakligen drabbade och anhöriga vars liv jag ödelagt och orsakat ofattbar smärta och lidande.

Han förklarade att han tycker att det han gjort är fruktansvärt och kan inte förstå vad det är han orsakat.

– Om jag skulle försöka förstå det lidandet hade jag inte klarat av att sitta här i dag. Jag hade inte klarat av att leva. Jag kommer inte att försöka ta in det.

För Breivik handlar dåden om att skapa uppmärksamhet kring sitt manifest. Han ser sig själv som en försäljare som säljer ett budskap.

– Den 22 juli handlar inte om de drabbade. Jag har andra intressen rätt och slätt.

Breivik poängterade att han är tillräknelig. Han menar att han kan visa känslor, men att hans mansideal är att inte göra det.

– Sådan som jag är nu fungerar mitt känsloregister på ett annat sätt än andra människors.

Anders Behring Breivik beskriver sig själv som ganska normal fram till 2006, då han började med det han kallar sin avemotionalsiering. Han menar att man inte kan döda någon utan att förbereda sig och att man behvöer minst två års träning för att kunna döda en människa.

--Folk säger att någon som kan genomföra något som den 22 juli inte kan vara en människa, att han måste vara ett monster. Det handlar om att träna upp sig känslomässigt.

Han anser själv inte att han är en narcissist.

– Jag har sagt till psykiatern att min kärlek till min etniska grupp, mitt folk och mitt land är starkare än kärleken till mig själv. En narcissist älskar först och främst sig själv.

Geir Lippestad: Du säger att alla som slåss mot mulitkulturalismen betraktas som onda. Hur kan det du gjort förändra den bilden?

– Allt jag gjort tidigare var otillräckligt. Då återstod bara en möjlighet, och det var våld.

Dagen inleddes med Breiviks planering av dåden. Hans försvarare Vibeke Hein Baera frågade hur han upplevt gårdagen, som var svår för många. Förstod han hur det var för andra att höra det han berättade?

– Absolut. Det är fruktansvärda handlingar. Jag hade inte klarat av det om jag inte avemotionalsierat mig själv och använt ett tekniskt språk.

Breivik har kallat sina dåd fruktansvärda, men nödvändiga. Han har också talat om orättvisa. Baera bad honom förklara sig.

– Huvudsakligen handlar det om yttrandefrihet och att många inte får yttra sig. Det handlar om att norsk och internationell media bedriver systematisk censur av individer och organisationer.

Breivik övergick till att berätta hur han själv flera gånger varit i kontakt med media för att få ut sitt budskap, men blivit avvisad. Han uppehöll sig särskilt vid bevakningen inför valet 2009, då han menade att medierna inte rapporterade om muslimska upplopp.

– Om media hade följt reglerna för en gång skull hade jag inte genomfört angreppet.