Jönköping

Kulturchefen lämnar jobbet

5:35 min

Ytterligare en kommunal chef lämnar sitt jobb i Jönköping. Nu är det kulturchef Anders Persson som säger upp sig.

Anders Persson säger att han själv valt att lämna jobbet och flytta hem till Västerbotten. Men först ska han under sommaren jobba i Västra Götalandsregionen med ett utvecklingsprojekt. Han slutar i Jönköping till midsommar.

– Min kompetens är att jobba med utvecklingsfrågor inom kulturen, men kulturpolitiken i Jönköping är inget prioriterat område, säger Anders Persson.  
– Jönköping är landets tionde största kommun, men hamnar på 114:e plats när det gäller hur mycket resurser som satsas på kulturen. Utan resurser kan man inte driva något utvecklingsarbete.

Han säger att han vill jobba i en kommun eller region är kulturpolitiken är mer prioriterad.

Den senaste tiden har en rad kommunala chefer slutat i Jönköpings kommun. Roger Nilsson, teknisk direktör, Martin Andreae, stadsdirektör och Björn Söderlund, biträdande stadsdirektör har alla sagt upp sig.

Anders Persson har varit kulturchef i Jönköping i knappt två år, och kom då från just Västra Götalandsregionen. Till hösten återvänder han till sina rötter i Västerbotten.

– Om jag hade fått som jag velat i Jönköping hade jag satsat stort på Smedbyn, för barn. Teater och liknande ihop med kulturskolan. Och så hade jag gjort något rejält för 16-30-åringarna på Tändsticksområdet, säger Anders Persson. 

Har bråket med kulturhuset något med detta att göra, att du slutar?

– Nej, inte alls.