"Mer känd för tabbar än politisk verksamhet"

1:32 min

Att Sofia Arkelsten nu inte bedöms hålla måttet, är också ett underbetyg åt partistyrelsens och Fredrik Reinfeldts utnämning av henne.

En partisekreterare arbetar mycket nära partiledaren och i praktiken brukar ledaren i alla partier ha sista ordet när det gäller valet av vem som ska få den centrala uppgiften att leda partiorganisationen - alltså partisekreteraren.

Sofia Arkelsten har under sin tid som partisekreterare uppmärksammats mer för sina tabbar än för politiskt verksamhet. Allt från ifrågasatta bjudresor under tiden som miljöpolitiker, över löjeväckande historieskrivning i moderaternas idéprogram, till frågan om hur öppna moderaterna ska vara om de ekonomiska bidragen till partiet. Frågan om partibidragen är en fråga med betydande politisk sprängkraft, där Sofia Arkelsten senast häromdagen skrev en debattartikel där hon försökte få det att framstå som att moderaterna är det parti som drivit på för ökad transparens. Detta trots att moderaterna under lång tid motsatte sig ökad offentlighet kring vem som ger partierna pengar.

Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt gjorde själv analysen varför Sofia Arkelsten byts ut, han vill sätta samman ett lag som kan vinna val, underförstått att där ingår inte Arkelsten.

Socialdemokraterna har bytt ut sin ledning och utgör ett större hot än tidigare mot moderaterna och alliansen. Såväl Reinfeldt som den nye partisekreteraren talade upprepat om att öka tempot och jobba smartare.

Partisekreteraren leder valarbetet. Fredrik Reinfeldt har inte råd att behålla en person som kritiseras internt och haft svårt att formulera sig utåt.

De båda stora partierna har nu valledare som båda förlorat val hemma - moderaten Kent Persson i Örebro och socialdemokraten Carin Jämtin i Stockholm, i en valkamp som av allt att döma ser ut att bli mycket jämn.