Washingtonmötet

Stigande räntor i Spanien och Italien oroar Borg

2:30 min

Sent i går kväll blev det klart att Internationella Valutafonden IMF med råge kommer att få den förstärkning av sin kriskassa som chefen Christine Lagarde har krävt.

Men det räcker inte för att man ska kunna säga att risken för krisåterfall är över. Det säger finansminister Anders Borg som är på plats vid mötet i Washington.

– Ja, det här är ett viktigt steg framåt. Jag tycker vi har en del pusselbitar på plats. Finanspolitiken i Europa börjar komma till bättre ordning, det sker viktiga strukturreformer i Sydeuropa. Den stora utestående frågan är kvaliteten på banksystemet. Den måste hanteras och det är en nyckelfråga i de här diskussionerna, säger Anders Borg (M).

I går kväll stod det klart, att också skeptikerna bland världens ekonomiska tungviktsländer inom gruppen G20 har accepterat att världens finansiella brandkår, IMF, måste få mer pengar i sin kriskassa. Det handlar om att bygga upp en tillräckligt stor brandvägg för att förhindra nya krisuppbrott. IMF-chefen Christine Lagarde var märkbart nöjd när hon presenterade uppgörelsen.

– Vi har fått utfästelser om mer än 430 miljarder dollar i förstärkning av fonden, sade IMF-chefen Christine Lagarde vid en presskonferens vid IMF och Världsbankens vårmöte här i Washington. Det fördubblar nästan fondens nuvarande kapacitet, fortsatte Lagarde.

Men finansminister Anders Borg pekar alltså på ett återstående, som han anser, stort problem. Ingen vet riktigt hur stora brister det finns i bokföringarna hos banksystemen i storländerna Spanien och Italien. Den positiva utveckling som synts har brutits väldigt snabbt, säger Anders Borg. Ländernas räntor har börjat stiga igen.

– Nu får vi hoppas att de här nya beskeden och förhoppningsvis också en möjlighet för ECB och de spanska myndigheterna att agera kring bankerna kan bidra till en stabilisering. Men det finns en del orosmoment. Det är därför vi är så noggranna med skyddsvallarna hemma.

Anders Borg anser, att de europeiska räddningsfonderna borde få ett förändrat uppdrag. Pengarna borde bland annat användas till att tillföra de sydeuropeiska bankerna mer kapital. Rekapitalisera dem, som det heter på ekonomspråk. Men det är en åtgärd som nog kommer att möta motstånd i flera euroländer.

Går Tyskland med på att rekapitalisera spanska banker?

– Det är ju den stora frågan. Men kombinationen  av de nya europeiska fonderna och det som ECB har gjort talar ju för att det är i den riktningen man på något sätt måste gå. Men det betyder också att det spanska banksystemet måste omstruktureras rätt hårdhänt, menar finansminister Anders Borg.