(C) vill byta statliga bolag mot ny järnväg

1:26 min

Centerpartiet vill betala nya vägar och järnvägar genom att sälja statliga bolag. Det kan handla om att få upp till 200 mil ny järnväg.

Tidigare har en majoritet av riksdagen stoppat regeringens planer på att sälja statens bolag men om pengarna från försäljningen går till vägar och järnvägar hoppas Centerledaren Annie Lööf att oppositionen ska ändra sig:

– Om vi säljer bolagen som finns listade av regeringen så innebär det 100 till 200 mils järnväg, säger Annie Lööf.

Att göra sig av med det statliga ägandet är en viktigt del av regeringens ekonomiska politik, planen är att med intäkter i hundramiljardersklassen kunna betala av på statsskulden.

Men oppositionen har satt stopp för planerna, regeringen har fått en riksdagsmajoritet emot sig. Nu hoppas alltså Centern ha ett förslag som kan lösa upp knuten.

Om pengarna i stället för till statsskulden går till vägar och järnvägar, då borde oppositionen kunna bevekas, säger Annie Lööf.

– Givetvis hoppas jag att socialdemokraterna och miljöpartiet, som vill se mer infrastruktur, ser detta som ett sätta att bygga en starkare infrastruktur i hela landet, säger Annie Lööf.

Men innan Centerns förslag blir regeringens måste det manglas med dom andra allianspartierna. Det gäller till exempel att få Moderaterna att acceptera att pengarna för bolagen inte ska gå till att betala av på statsskulden.

Annie Lööf hoppas att regeringen snabbt ska komma överens:

– Jag tror att vi behöver börja idag med att diskutera hur vi ska kunna framtidssäkra svensk ekonomi.