Spänningen stiger inför franska presidentvalet

I Frankrike stiger nu spänningen inför morgondagens presidentval. Kampanjerna ligger i dag nere. De tio presidentkandidaterna måste enligt reglerna lämna de franska väljarna i fred för en dag av eftertanke men debatterna fortsätter och många talar om överraskningar.

Vi släpper inte greppet har varit sången som kantat yttervänsterkandidaten Jean Luc Mélanchons rockiga kampanjmöten och som hördes även i går på Place de la Convention i södra Paris. Han har seglat upp i opinionsmätningarna men hamnar på fjärde plats. Frågan är vart hans anhängare tar vägen i andra presidentvalsomgången:

Francois Hollande är en högerman inom socialistpartiet, säger Mélanchons anhängare till socialistpartiets aktivist, där de står med sina flygblad. Äsch, det är gammalt, svarar hon. Men hur röstar ni i andra omgången, frågar jag vänsterkillen.

– Vi vill inte hamna i samma fälla som med president Mitterand, som efter tre år spårade höger ut, svarar han svävande. 

Många beskriver det franska presidentvalet som två val. Den andra omgången med bara två kvar i ringen är som något helt nytt, menar kommentatorerna. Men många franska väljare funderar i dag på om de ska rösta strategiskt eller på sin favorit imorgon, särskilt de som vill få bort den impopuläre Sarkozy. Och Hollande undrar förstås om han kan lita på att ha yttervänsterkandidaternas väljare med sig.

Spänningen har stigit kraftigt de senaste dagarna i takt med TV-kanalerna alltmer talar om Sarkozy som en förlorare och om ytterhögerkandidaten Marine Le Pen som en joker. Nationella Fronten är stadigt undervärderat i mätningarna där många av intervjupersonerna mörkar om sina sympatier. Kan Le Pen till och med nå slutduellen undrar en del.

De första resultaten kommer officiellt först klockan 20 på söndagskvällen, men valundersökningar finns redan vid 18-tiden. Kodspråk på twitter kommer att meddela om Kalla vindar blåser över Ungern eller om Rolexen går två minuter efter, det vill säga om den ungerskättade Sarkozy halkar efter. Karamellpuddingen i ugnen - ja, då går Hollande till andra valomgången.