Kommuner ska tvingas ta emot unga flyktingar

2:25 min

Regeringen vill kunna tvinga kommuner att ta emot ensamkommande asylsökande barn och ungdomar.

Bakgrunden är att kommunerna tar emot alldeles för få av dom här ungdomarna, som bara blir fler.

Tobias Billström är moderat migrationsminister, och vill att detta ska bli möjligt under den här mandatperioden.

– Vi har haft samma system under sex år. Under den tiden har det inte varit i balans någon gång, säger Tobias Billström (M).

Förra året kom 2657 ensamkommande asylsökande barn och ungsomar till Sverige, och det är fler än någonsin tidigare. Sverige är också det land i Europa som tar emot flest ensamkommande barn.

I flera år har Migrationsverket haft stora bekymmer med att placera barnen och ungdomarna ute kommunerna.

235 kommuner har i dag avtal om att ta emot, men platserna räcker inte till. Och många blir sittande i transitboenden i väntan på en kommunplats.

– Trots att antalet kommuner succesivt har ökat så har vi fortfarande inte tillräckligt med platser, säger Tobias Billström (M).

Det återstår att se om det finns stöd för förslaget i riksdagen, men motståndet från många kommuner är stort.

Regeringen bad om synpunkter när frågan utreddes i höstas, och en lång rad kommuner, myndigheter och organisationer säger nej, bland annat av ekonomiska skäl.

Det handlar också om vad som är ett värdigt mottagande för barnen. Skellefteå är en av de kommuner som har det största mottagandet av ensamkommande ungdomar.

– Rent pedagogiskt och psykologiskt är det väl inte roligt att komma till en kommun där man inte är välkommen, säger Per Åhdén på socialförvaltningen i Skellefteå.

När det gäller ersättningarna till kommunerna förslår regeringen också förändringar, men nivåerna är inte klara. Klart är dock att det blir mycket mer av enhetliga ersättningar, än i dag där ersättningarna till kommuner kan variera med flera tusen kronor.

Katrineholm är en av de kommuner som inte haft något avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingungdomar. Och kommunen vill heller inte tvingas in i ett sånt avtal, säger Göran Dahlström som är socialdemokratiskt kommunalråd.

– Vi kan inte ta hela det här ansvaret. Regeringen kan inte stifta lagar och skicka med för dåligt med pengar. Vi har annat, skola och äldreomsorg, att ta ansvar för, säger Göran Dahlström.