Högt valdeltagande i Frankrike

Rösträkningen pågick ännu i Frankrike vid 22-tiden på söndagskvällen, men så långt hade Francois Hollande runt 28 procent av rösterna. På andra plats fanns sittande presidenten Nicolas Sarkozy med runt 26 procent av rösterna. Det är dessa två som kommer att göra upp i den andra valomgången om två veckor.

Högerpopulisten Marine Le Pen väntas komma trea med knappt 20 procent och får därmed se sig utslagen och utan chans att bli Frankrikes nästa president.

Oron har varit stor för ett lågt valdeltagande, men Olivier Abderhalden, som varit i två vallokaler konstaterar att intresset är stort.

– Här är många och i morse, när jag följde med min bror till en annan vallokal, var det också kö utanför för att komma in, säger Olivier Abderhalden och låter överraskad över engagemanget.

Röstskolk och osäkra väljare har varit ett tema för medierna, men vid lunchtid så hade 28,3 procent av de drygt 44 miljoner franska väljarna lagt sin röst, enligt inrikesministeriet.

Presidentvalet 2007 var också speciellt med en febrig stämning kring det jämnåriga paret Ségolène - Sarkozy, som stod mot varandra. De var nya, oprövade, karismatiska och hade bläddrat upp sina privatliv i bästa Kennedystil. De två favoriterna denna gång är män i diskreta, mörka kostymer med bistra miner i ett krisens Frankrike.

– Det har varit ett svårt val, men det gäller ju att välja den som är bäst lämpad att leda Frankrike. Eller förresten hon,  rättar sig Olivier, utan att avslöja om han faktiskt har röstat på ytterhögerkandidaten Marine Le Pen, ledare för Nationella Fronten. Hon är en joker som kan ta hem mer än vad mätningarna har visat.

Den som blir Frankrikes nästa president har att hantera världens femte största ekonomi som har stora skuldproblem och där siffrorna är i obalans sedan årtionden.

Fransmännen oroar sig för att jobben försvinner utomlands och flera kandidater har drivit frågan tillverka franskt, köpa franskt.

Nya twitterkodord mot de strikta publiceringsreglerna är : "Rosor luktar gott, men har taggar" fördel Sarkozy, men till hans nackdel: "Carlita sjunger inte längre, jag upprepar, Carlita sjunger inte längre."