Lööfs Kina-uttalande väckte stor uppståndelse

2:29 min

I Ekots lördagsintervju i går gjorde Centerpartiledaren Annie Lööf uttalanden om vapenexport till Kina som har väckt stor uppståndelse.

Så här lät det i Ekots lördagsintervju.

Annie Lööf Jag tror att det är väldigt svårt att ställa upp ett strikt demokrati- eller diktaturkrav i vapenexportlagstiftningen..

Tomas Ramberg: Därför att...

Annie Lööf: Därför att det är väldigt svårt att göra den definitionen. Vad är  Kina till exempel? Hur definierar vi Kina som land och vad får det för konsekvenser för exporten i övrigt? T.R Ska vi exportera vapen till Kina

A.L. Om vi inte exporterar vapen till Kina vad gäller bekämpningsmedel till exempel, vad för det för konsekvens?

Efter intervjun bröt ett väldigt twittrande ut. Många tyckte att det Annie Lööf sagt var märkligt. Menar hon att det är svårt att veta om Kina är en diktatur eller ej? Vill hon att Sverige ska exportera vapen till Kina? Känner hon inte till att EU har ett vapenembargo mot Kina? Så där låter de vanligaste twitterkommentarerna.

Annie Lööfs uttalande om Kina i går lär leva kvar ett  bra tag. Men det finns partikamrater som stöder henne, för att hon uttryckte sig så som hon gjorde i går.

– Frågan om vapenexport är svår. Vapenlagstiftningen ska enligt riksdagens beslut skärpas och ses över. Men avvägningarna är svåra, vi kan till exempel inte upphöra att handla med länder som Saudiarabien och Kina vilket ger dem resurser att köpa vapen. Sen ska vi ha stränga regler när vi handlar med produkter med dubbla användningsområde men sådana produkter står för kanske tio procent av EU:s export, säger Staffan Danielsson, Centerns representant i riksdagens försvarsutskott.

 – Jag uppskattar att vår partiledare problematiserade detta i stället för att gå den enkla vägen och säga blankt nej.

Man fick intrycket av att hon inte känner till att det finns ett embargo mot att exportera vapen till Kina?

– Det gör hon säkert och hon har tydligt klargjort att det inte var som du påstår.