Annie Lööf ångrar att hon tog upp Kina

31 min

Centerledaren Annie Lööf väckte rabalder i gårdagens lördagsintervju här i Ekot när hon talade om Kina och vapenhandel. Nu kommenterar hon varför hon valde att prata om just Kina, i samband med vapenexport.

– Det var väldigt olyckligt att jag tog upp Kina som exempel. Inte minst för att vi ju inte exporterar vapen till Kina vilket jag tycker är bra. Däremot så var valet av Kina ett försök för mig att beskriva vilka svåra avvägningar vi har vad gäller exporten i stort. Från mobiltelefoner till miljöteknik och vapen. Och här har vi ju ett tydligt vapenembargo mot Kina som jag inte vill rubba på något sätt.

Så varför var det just Kina som du tog upp trots att det finns ett vapenembargo och trots att de flesta väl anser det ganska glasklart att det rör sig om en diktatur?

– Ja, Kina är ju en diktatur, det är ingen demokrati, och det står jag fullt och fast bakom. Jag vill se en skärpning av vapenlagstiftningen med fokus på mänskliga fri – och rättigheter och anledningen till att jag tog upp Kina var olycklig men har att göra med att jag ville beskriva exporten i stort.

Du ska träffa Kinas premiärminister i morgon, stämmer det?

-- Ja, det stämmer att en stor delegation av kineser kommer till Sverige för att titta på Volvo Geely i Göteborg och då kommer jag tillsammans med landshövdingen i Västra Götaland att ta emot dem.

När det kommer en sådan delegation till Sverige i morgon, är man bara artig och hövlig då eller har du möjlighet att framföra de åsikter som du framfört här om mänskliga fri- och rättigheter och så vidare?

– Det finns all anledning för mig att ta upp mänskliga fri- och rättigheter i Kina. Jag kommer att sitta bredvid premiärministern på en middag i morgon kväll och kommer då lyfta våra relationer både vad det gäller handel, och samarbetet med Volvo då givetvis, som har varit viktigt för Sverige. Men givetvis också hur de hanterar mänskliga fri – och rättigheter.