Sarkozy hårt trängd efter Hollandes valseger

2:14 min

Det franska presidentvalets första omgång slutade med socialisten Francois Hollande i täten och med högerpolitikern Nicolas Sarkozy som andre kandidat. De kommer nu att möta varandra i slutomgången den 6 maj. Socialistkandidaten Hollande sa i sitt tal att fransmännen lagt sina röster på en förändring.

– Franska folket har svarat mig att jag är den bäst placerade att bli Frankrikes nästa president, sa Francois Hollande efter att ha summerat hur han vill skapa ett mer rättvist Frankrike, övergå till förnyelsebar energi och se till att staten är opartisk och stödjer sitt folk. Hollande talade om de franska väljarnas önskan att vända blad.

Söndagens vinnare såg både glad och lite nervös ut, väl medveten att han nu kommit ett steg närmare presidentposten.

Nicolas Sarkozy efterlyste för de kommande två veckorna tre TV-sända debatter i stället för en mellan honom och Hollande.

– Nu har tiden kommit för att konfrontera våra program, sa Sarkozy. Hans budskap har varit att Hollandes förslag inte är finansierade och Sarkozy vill också försöka visa upp att han har erfarenhet och kunskap som socialisten, som aldrig ens varit minister, inte har.

Den stora frågan är hur de övriga kandidaternas väljare nu ställer sig. Vem av de två som lockar mest. Svaret är att Sarkozy är mest trängd.

Såväl Ekologernas kandidat Eva Joly som Vänsterpartiets Mélenchon gick ut direkt och manade sina väljare att göra allt för att få bort Sarkozy.

– Stanna inte hemma, rösta på Hollande, manade uppstickaren på yttervänsterkanten:

Mest överraskande i den första presidentvalsomgång var resultatet för Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen. Hennes mål att få fler röster än sin far någonsin fått nådde hon och leendet var stort framför jublande anhängare.

Hennes kampanjchef sa till en av tv-kanalerna: "Sarkozys tid är förbi. Vi är den nya oppositionen", det vill säga en opposition mot Hollande tills vidare.