Wen Jiabao besöker Sverige i dag

1:45 min

I dag anländer Kinas premiärminister Wen Jiabao till Sverige. Rundresan i norra Europa tar honom även till Island, Tyskland och Polen. Wens besök kommer i huvudsak att handla om handelsförbindelserna mellan Kina och Sverige, men han har även ett storpolitiskt mål med besöket.

Wen Jiabao inleder sitt besök i Göteborg, där han bland annat ska besöka det sedan 2010 Kinaägda Volvo Personvagnar. På plats att möta honom där kommer bland annat Geelys huvudägare och Volvos ordförande Li Shufu att vara.

Senare bär det av till Stockholm för audiens hos kungen. Wen ska även besöka en miljökonferens. Och det är framförallt inom teknikområdet, både rörande bilar och miljöteknik som Kinas främsta intresse för Sverige står att finna. Kina håller på att i full fart bygga ut sin industri inom de här områdena och intresset för svenskt kunnande har beskrivits som stort.

Sveriges export till Kina har redan varit på uppgång länge - förra året steg den med mer än tolv procent, och uppgår nu till nästan 40 miljarder kronor.

Men handel är förmodligen inte allt Wen Jiabao vill prata om under sitt besök.

I takt med att isarna smälter och öppnar upp norra ishavet för både resursutvinning och transporter så är Kina numer även månt om att skaffa sig inflytande i den arktiska regionen. Och ett av syftena med Wens besök är att cementera Sveriges stöd för att Kina ska få permanent observatörsstatus i Arktiska Rådet. Sådant stöd skaffade sig Wen även av Island, som han besökte i förra veckan. Men några av rådets andra medlemmar, USA, Kanada och Ryssland till exempel, har varit mer tveksamma.

Wen Jiabao är nu inne på sitt sista år som premiärminister. Kina står inför ett känsligt maktskifte, och på hemmaplan spelar Wen Jiabao en nyckelroll i den pågående maktkampen - inte minst var han drivande i avsättandet av den förre toppolitikern Bo Xilai.