Centern vill införa trängselskatt i fler städer

1:56 min

Centerpartiet anser att fler städer i Sverige förutom Stockholm och Göteborg borde införa trängselskatt. Uppsala och Linköping är lämpliga för trängselskatt enligt centerledaren Annie Lööf. Men förslaget möter motstånd inom regeringen från Kristdemokraterna, som tycker det är fel.

– Jag blir något förvånad, vi har som kristdemokrater att både Stockholm och Göteborg har det och där går, tror jag, en gräns. Ska man utvidga det här till fler städer så blir det någon form av tull som man hade förr i tiden. Det tycker jag stämmer dåligt med Centerpartiets paroll om att hela landet ska leva, säger riksdagsledamot Annelie Enochson (KD).

Ni vill inte att det här ska bli ett alliansförslag?

– Än så länge är det här ingenting som de har kommunicerat med oss och i dagsläget kan jag inte se att vi vill införa trängselskatter i fler städer än de vi har, säger Annelie Enochson.

Hon reagerar mot centerledaren Annie Lööfs förslag att fler större kommuner i landet som Linköping och Uppsala ska införa trängselskatt för trafiken i centrum av städerna.

Centerledaren Annie Lööf tycker att problemen med utsläpp från bilar är så stort att det är rimligt att fler kommuner förutom Stockholm och Göteborg ska införa trängselskatt. Annie Lööf står fast vid sitt förslag.

– Jag tycker att det är rimligt, när vi står inför en stor klimatutmaning och en utmaning vad gäller transportsektorn, att våga titta på vad det finns för modeller som fungerar där vi får in pengar för att kunna stimulera alternativa transportsätt som kollektivtrafik, säger Annie Lööf.

Kristdemokraterna ställer inte upp på det här, i till exempel Uppsala eller Linköping?

– Det har inte varit en politisk fråga i Uppsala eller Linköping än, det Centerpartiet öppnar upp för är att ta modiga och gröna steg framåt i städer där man har en fungerande kollektivtrafik, säger Annie Lööf.

Katarina Helmersson
katarina.helmersson@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se