måndag 23 april

Palt, kroppkakor och nässelsoppa

11 min

Idag pratade vår morgonkock Ann-Marie Bardler Weibe om sin avsikter att göra paltbröd, för första gången i sitt liv. Hon har kommit så långt att hon har beställt hem grisblod. Hon redogjorde också för skillnaden mellan olika typer av kroppkakor och palt för Marie-Louise och lyssnarna.

Det konkreta tipset handlade idag om att göra nässelsoppa, och inte vilken nässelsoppa som helst, utan en med egengjord kycklingbuljong som grund. Se receptet nedan:

Köp en stor kyckling och börja med att skära bort filéerna. De räcker till en god middag.

Banka ut dem lite, rulla in en rejäl ostbit i varje filé och rulla sedan in kycklingen i bacon ca 3 skivor/filé. Stek i ugn till 73 grader innertemperatur i ca 175 grader ugn.

Gör en god senapssås till och servera med nykokt broccoli och klyftpotatis.

Senapssås

2 msk  smör
3 msk mjöl
2 dl kycklingfond (den hemgjorda)
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk fransk senap
2 msk kalvfond
nymalen peppar

Kycklingen

1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri (lika stor som moroten )
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
vitpepparkorn
vatten

Skär grönsakerna i bitar ( ganska stora) och rosta dem i ugn eller i torr stekpanna i ca 10 min.

Lägg kycklingen i en kastrull och slå på vatten så att det täcker Koka upp och skumma.

Tillsätt de övriga ingredienserna och låt nu sjuda ca 45 min.

Sila av buljongen och låt svalna.

Plocka bort kycklingköttet och spar det till en sallad eller en god pastasås.

Ta bort fettet från den avsvalnade kycklingbuljongen och koka sedan ner buljongen till ungefär hälften (reducera).

Fonden går bra att frysa om du inte använder all inom några dagar.

Nässelsoppa

Ca 2 liter nässlor (ordentligt rensade och sköljda)
1/2 liter vatten
salt
2 msk smör (eller ännu hellre buljongfettet)
3 msk vetemjöl
2 dl kokspad
5 dl kycklingfond
1 dl grädde
1 dl crème fraiche

Koka upp vattnet med lite salt, lägg i nässlorna och låt koka ca 5 min, sila av kokvattnet och spar det.

Spola av nässlorna snabbt i kallt vatten och hacka dem sedan.

Fräs fett och mjöl späd med buljong, vatten, och grädde. Låt sjuda i 5 min och lägg sedan i crème fraiche. Lägg i nässlorna och smaka av med salt och peppar.

Garnera med ägghalvor och nyklippt gräslök eller varför inte med ramslök.