Mönsterås

Håkan Juholts liv som vanlig riksdagsledamot

8:31 min

Socialdemokraten Håkan Juholt är tillbaka i rutinerna som gällde innan hans sejour som partiledare. Idag var det dags för sedvanlig måndagsturné i länet. Tillsammans med partikollegorna på Kalmar läns bänken i riksdagen besökte Juholt ett företag i Mönsterås.

– Jag är samma människa idag som jag var för ett antal år sen, och jag har alltid varit intresserad av att se verksamheten, säger Håkan Juholt.

I intervjun som P4 Kalmar gör direkt efter företagsbesöket i Mönsterås på måndagen säger Juholt att han trivs med uppdraget som rikdagsledamot, och har tillräcklig gnista för det.

– Jag har ett bra liv nu, säger Håkan Juholt.

Håkan Juholt säger att han har möjlighet att analysera för sig själv om det som varit. Samtidigt känner han sig nöjd med sin instats som partiledare, då han nu ser att den politiska debatten kommit att handla mycket om ideologi, vilket han själv menar att han jobbade för att lyfta in i debatten.

– Jag är stolt och glad över att ha gjort ett avtryck i politiken.

Han säger att han har en bra dialog med Stefan Löfven och att han har gott hopp om att kunna göra nytta i framtiden. Vad och om han kommer göra mer för socialdemokraterna är dock upp till Stefan Löfven att bestämma, inte honom själv.

 – Det är klart att jag har min själ i det socialdemokratiska partiet och känner att jag vill göra fortsatt insats, men på vilket sätt får den nya ledningen bestämma, har man användning av mig fortsätter jag gärna, har man inte det så kanske det är läge att göra något helt annat och då blir det roligt.

Håkan Juholt medger att han fått förfrågningar från andra arbetstivare.

– Det finns intresse för mig, det gör det faktiskt.

Men inget har fått honom att lämna politiken.

– Jag har skickat ut signalen om att jag vill fortsätta jobba med politik.

Det har inte varit tillräckligt spännande uppgifter?

– De är ju spännande, jag skriver, mediaintressant, hyfsat välkänt i landet, jo, det finns de företag och andra som tycker det skulle vara kul att anställa Håkan Juholt, de har hört av sig, men de har inte fått något svar än.

De har inte fått något svar än? Så det är inget nej då?

– Nej, man kan inte stänga dörrar. Det absolut sämsta att göra det är att ta beslut oövertänkt. Jag är riksdagsledamot för S och jag vill fortsätta att med lust och glädje jobba med politik, säger Håkan Juholt.

Han åker vidare i oppositionsledaren i Mönsterås tjänstebil. Inga SÄPO-agenter eller tonade rutor här inte.