P4 Norrbotten – din lokala radio sedan 1977

8:42 min

Den 14 februari 1977 startades de första lokala radiostationerna i Sverige. Radio Norrbotten var en av dem med redaktioner i Luleå, Gällivare, Arvidsjaur och Pajala. Sändningarna hördes i P3 under morgnar, lunchtid och sen eftermiddag.

1987 De lokala radiostationerna får en egen kanal - P4.

1993 Lokalradion och Riksradion slås ihop till Sveriges Radio. Start för P4:s riksutbud och nya, unga P3.

1995 Sveriges Radio får sin första hemsida på internet.

2002 Premiär för P4 Norrbottens nyhetssida på webben.

2005 Alla lokala kanaler finns nu tillgängliga i webbradion. Radiosporten börjar sända samtliga matcher i elitserien i ishockey i sin helhet i webbradion.

Sveriges Radio-festivalen arrangeras i Luleå centrum den 27 augusti, med kända artister, radioprofiler och direktsändningar.

2007 Den 4 juni tar Morgon i P4 initiativ till en gemenasam promenad eller joggingtur med alla lyssnare i Norrbotten. Radioaktiv blir en succé och en årlig tradition under tio år, till 2016.

2008 P4 och Sveriges Radio startar en ny rikstäckande musiktävling för svenska artister och låtskrivare. Martina Lundberg från Luleå blir Norrbottens första vinnare i Svensktoppen Nästa (P4 Nästa sedan 2017).

2009 P4 Norrbotten startar ett Twitter-konto med automatisk uppdatering av nyheter. www.twitter.com/p4norrbotten

2010 Den 11 februari invigs nya radio- och tv-huset i Kiruna där P4 Norrbottens lokalredaktion finns, tillsammans med Sameradion, SVT och Radiotjänst.

Den 25 oktober startas P4 Norrbottens egen hockeyblogg som snabbt blir populär. Johannes Gullbrand skriver om Luleå och elitserien.

2011 P4 Norrbottens startar en sida på Facebook.
www.facebook.com/p4norrbotten

2013 P4 Norrbotten startar ett publiknätverk.

Nyrenoverade och digitaliserade radiohuset i Luleå invigs med öppet hus och intresset för utförsäljningen av vinylskivor till förmån för Världens barn är stort.

2017 Meänraatio och SVT inviger sina gemensamma lokaler i Övertorneå.

2018 Meänraatios redaktion och studiolokaler i Pajala renoveras och moderniseras.

Sveriges Radios lokala P4-kanaler inrättar bemanning på kvällstid. Fram till nu har den lokala bevakningen till största delen skötts av centralredaktionen i Stockholm (med undantag för stora nyhetshändelser och sport). Nu inrättas en tjänst som varje kväll har ansvar för två lokala kanaler, i vårt fall P4 Norrbotten och P4 Västerbotten där respektive kanal omväxlande sköter arbetet med uppdateringar på webben, i radio och i sociala medier.

Nyhetstiderna förändras under vardagar och Ekot och Radiosporten hörs nu inte bara vid helslag utan även med uppdateringar på andra tider. Allt för att nå fler lyssnare med senaste nytt och skapa en bättre helhet med det lokala programmet. Ekot har sedan en tid varierande uppdateringar i Radiosportens sändningar under kvällstid och evenemang.

De lokala nyheterna får nu en egen spellista i appen Sveriges Radio Play, där du nu inte bara kan lyssna på kanaler, program och nyhetssändningar utan även de senaste nyhetsklippen.