Många vill se kinesers rättigheter på agendan

1:49 min

I dag inleder Kinas premiärminister Wen Jiabao sitt Sverigebesök. Tre dagar ska han tillbringa i Sverige och det är många som hoppas att det blir ett besök som kommer att handla om de mänskliga fri- och rättigheterna i Kina.

Pär Sköld är medlem i människorättsorganisationen Amnesty.

– Vi tycker att det är bra med besök och utbyte och dialog. Men vi vill inte bara att dialogen ska handla om ekonomiska förbindelser eller utbyte av artighetsfraser, utan även om en sådan viktig sak som mänskliga rättigheter, säger Per Sköld.

Tror du inte att sådana diskussioner kommer att föras ändå?

– Jag tror det. Men jag tror aldrig att man kan uppmärksamma mänskliga rättigheter mycket nog när det gäller ett sådant fall som Kina.

Wen Jiabao har varit Kinas premiärminister sedan 2003. Som premiärminister är han tredje person i rang efter presidenten Hu Jintao och parlamentets talman.

Besöket i Sverige är en del i Wen Jiabaos rundresa i norra Europa. Stort fokus läggs på handelsförbindelserna mellan Sverige och Kina och näringsminister Annie Lööf tar emot i Göteborg. Även miljöfrågor och Kinas möjligheter att få inflytande i den arktiska regionen väntas hamna på agendan.

Men flera organisationer vill ha större fokus på mänskliga rättigheter. Amnesty och Falun-Gongrörelsen demonstrerar i samband med premiärministerns besök i Göteborg, och Svenska Tibetkommittén uppmanar statsminister Fredrik Reinfeldt som kommer träffa premiärministern i morgon att ta upp övergrepp mot tibetaner.

– Bara en sådan enkel sak som att kineserna inte kan välja sina ledare, utan lever i en enpartistat. De har inte rätt att bilda fria politiska partier eller fria fackföreningar.

– Premiärministern har ett väldigt stort ansvar för kränkningarna och det är viktigt att budskapet är klart från alla han möter i Sverige. Inte bara regeringen, utan även det civila samhället och medborgare som vi själva som tycker att vi har ett ansvar för att vara en röst för de som förtrycks så långt bort som i Kina, säger Per Sköld.