Kalmar

Studenternas spisar är strömförande

1:43 min

Spisarna på studentbostäderna på Unionsgatan i Kalmar är strömförande. Studenter berättar att de fått stötar av vattnet när de diskar och från diskhon när de lagar mat. Ingemar Hedlund bor i en av lägenheterna och berättar att både hans och grannens el kortslutits flera gånger när vatten trängt ner bakom spisen.

Spisen i studentbostäderna sitter tätt ihop med diskhon. Spisplattorna ligger till höger och diskhon till vänster. När Ingemar Hedlund diskar når vattnet ner till elen på två sätt.

Det ena är att vattnet tränger igenom kanten på en av spisplattorna och ner till elledningarna, det andra är att vatten hamnar i en glipa mellan väggen och köksbänken och då når till elkablarna.

Stötar från kranen

När vattnet når elledningarna blir hela diskbänken strömförande och både Ingemars och hans grannes lägenhet kortsluts eftersom båda lägenheterna delar på samma säkring.

En annan student som valt att vara anonym berättar att även vattnet från kranen gett honom elstötar.

– Första gången jag kände en stöt trodde jag det var ett sår på fingret. Men sedan när jag fortsatte diska kände jag av en stöt. De varierar i storlek, ibland känns de mer än andra, säger studenten.

Inget händer – huset till salu

När Ingemar Hedlund vände sig till Kalmarhem hänvisades han till fastighetschefen men förvarnades om att ingenting troligtvis kommer hända eftersom hela fastigheten är till salu.

En elektriker från Kalmar sa såhär efter att ha tittat på lägenheten:

– Jag tror inte någon vill köpa en fastighet i sådant här skick. Inte en vettig människa. Som hyresgäst ska man inte vara rädd för att diska, man ska kunna känna sig trygg. Det är inte normalt att få elstötar i sitt eget kök, det är inte normalt.

Lappar ska varna

Kalmarhem har satt upp lappar på Unionsgatan där de uppmanar studenter att inte lägga diskställ på spisplattorna. Detta för att minska risken för kortslutningar.

Ingemar Hedlund berättar att han aldrig lägger sin disk på spisplattan men att han ändå får elstötar.