Mänskliga rättigheter uppe vid kinesiskt besök

2:23 min

Kinas premiärminister Wen Jiabao besöker Sverige. Han kom på måndagskvällen till Göteborg och möttes då från den svenska regeringens sida av näringsminister Annie Lööf.

Ett möte där bland annat frågor om mänskliga rättigheter togs upp, säger Annie Lööf.

– Jag valde att ha en generell kritik. Som näringsminister lyfte jag fram behovet av sociala rättigheter i arbetslivet, men också hur vi ser på en rättsstat och hur vi ser på mänskliga fri- och rättigheter i stort.

– Enskilda fall kommer andra personer att framföra.

Vad fick du för svar?

– Han (Wen Jiabao) var mer intresserad när jag lyfte fram handel och företagande och lite mer reserverad när det gällde mänskliga rättigheter.

– Men jag tyckte ändå att han resonerade med mig när det gällde betydelsen av reformer inom mänskliga fri- och rättigheter.

När Kinas premiärminister Wen Jiabao kom till Göteborg i går kväll möttes han bland annat av demonstranter från Rättvisepartiet Socialisterna, Falungongrörelsen och människorättsorganisationen Amnesty. Amnesty kräver bland annat ett avskaffande av dödsstraffet i Kina och full yttrandefrihet.

Förutom premiärministern själv är elva andra ministrar med på resan, bland dem miljöministern, handelsminister och utrikesministern.

Wen Jiabao kommer senare i dag träffa statsminister Fredrik Reinfeldt men det var alltså näringsminister Annie Lööf som först mötte premiärministern. Annie Lööf som hamnade i blåsväder efter Ekots lördagsintervju i helgen då man kunde tolka hennes uttalanden som att hon öppnade för vapenexport till Kina. Ett teoretiskt resonemang hon sedan ångrade och korrigerade.

– Det är väldigt tråkigt att det som jag sa i Lördagsintervjun misstolkades. Jag ville vara tydlig, men kunde nog ha varit än tydligare. Det jag menade i Lördagsintervjun och det jag borde ha sagt tydligare är att Kina inte är en demokrati, och vi ska inte exportera vapen.

Under första träffen med premiärministern handlade det mycket om diskussionerna om handel och investeringar, särskilt kinesiska Geelys köp av Volvo Personvagnar. Och i dag på morgonen besöker den kinesiska delegationen just Volvo Personvagnars fabrik i Göteborg.

– Premiärministern lyfte i sitt tal under middagen betydelsen av de kinesiska investeringarna genom att Geely gått in i Volvo och på så sätt ha kunnat skapa förutsättningar för svenska jobb här, säger näringsminister Annie Lööf.