Eftersnack v 17 Behöver vi mjölk?

Bekräftelse är en av människans allra starkaste drivkrafter. Här på Kropp o& själ så får vi varje vecka massor av brev och meddelanden från er lyssnare som, oavsett om de är positiva eller ifrågasättande, bekräftar att våra program betyder något. Att de ämnen vi lyfter väcker något hos er som lyssnar, en tanke eller en impuls. Vi är jätteglada för det, så fortsätt att höra av er till oss.

I helgen fick vi även en annan sorts bekräftelse genom att vi tilldelades Barncancerfondens journalistpris 2011 för ett program som vi sände den 21 november med rubriken ”Cancer gör inte bara ont”. Det är vi mycket stolta och tacksamma över.

Den här veckan ställde vi frågan om vi behöver dricka mjölk, och vände och vred på de faktapåståenden om mjölkens förträffliga nyttighet som vi fick i oss redan med modersmjölken…

/Ulrika

”Hej!  Lyssnar intresserad på Kropp & Själ om mjölkens effekt på vår hälsa, men det talas sällan om vad som händer med mjölken i samband med pastöriseringen och vitamintillsatserna på våra mejerier... Är det syntetiska vitaminer som tillförs och vad gör dessa med vår kropp? Finns en hel del att fundera över i samband med mjölkdiskussionerna.... Minns inte någon laktosintolerans från min barndom, trots att vi barn har vuxit upp med mjölk direkt från ladugården. Vet även om en laktosintolerant person som kunde dricka mjölken direkt från bondens kanna men blev sjuk av mjölken som köptes på affären.......  Mvh/ M”

”Att påstå att mjölk inte skulle vara bra för människokroppen är fel, även om, skulle man kunna tro, av läskedryckfabri-kanter betalda lakejer, påstår något annat.  Att i radio få lyssnarna att tro att föräldrar i dag,  mer än innan skulle bevaka vad deras barn dricker, är ett sanslöst påstående när dagens skolbarn utan att föräldrar stoppar vräker i sig läskedrycker i alla dess färger och former till skolläkarnas förtvivlan. Att propagerat för ett ökat mjölkintag i alla åldrar och en uppmaning till föräldrar att åtminstone försöka, dra ner på ungarnas intag av söta drycker som ofelbart till skillnad från mjölk, leder till sjukdomar och ohälsa, hade varit ett bättre inslag i radions program kropp och själ, tycker en 71 årig man som var dag i sitt liv druckit massor av mjölk och alla år mått förträffligt.”

”Hej!

‪Jag har fått från läkare förklaring att det allt oftare inte är laktosintorelans utan att man inte tål sorbitol som är problemet, och som blir allt vanligare i många livsmedel, det talas väldigt lite om detta. Jag slutade med sorbitol och blev bättre men inte helt bra.

‪Jag och många i min släkt mår min inte bra av mjölk, men läkarna kan inte vid provtagning se att det är laktosintoleras. Jag tål inte heller så bra de laktosfria alternativen heller, det går bättre med lättmjök jämfört med  fettrikare produkter, yoghurt och keso är sämst. Innom sjukvården tycks de tro att yogurt går bättre men syrade mjölkprodukter går inte för oss. Mjölkallergi mot mjölkproteinet har heller inte gett utslag vid test. Det skulle vara roligt att få höra något mer om Sorbitol kan vara svaret på ökande magproblem hos fler unga.

Hälsningar I.”

Jag vill tacka er för att ni tar upp detta viktiga ämne, med den s k laktosintoleransen! En "farsot" som mjölkproducenterna skor sig på, vilket får som konsekvens att många går omkring med obehandlad glutenintolerans, vilket är mycket mer skadligt än riktig laktosintolerans.

Vänliga hälsningar T”

”I Japan såg jag ibland, på sommaren, vuxna män komma in på coffee shops och beställa ett glas mjölk med is. Och japansk mjölk var då och är i regel cirka 5%. Lättmjölk fanns inte när jag kom till landet första gången 1987.

Bodde i Japan 10 år. Till mat aldrig mjölk, men däremot till frukost ibland. J”

”hej!

vad bra att ni tog upp skillnaden mellan allergi och lacktosintoleransr.

jag har varit lactovegeterian mellan 1976 till 2004.

2004 började jag få klåda så pass så att jag inte kunde sova om nätterna och fick ta ett blodprov som visade sig vara mjölkprotein.

Det gör att människor blandar ihop blandar ihop mjölksockerfriprodukter med mjölkfriaprodukter.

Jag måste till och med kolla i innehållsförteckningen enligt en hudläkare. det är dessutom bara veg.mjölprodukter som gäller ex sojamjölk m.m.

Med vänlig hälsning L”

”Ja, mjölken är verkligen en helig "Ko" och det finns en lång kö av heliga kor som kommer att fasas ur vårt tankeklimat. Jag föreslår läsning av boken "Jordens Herrar".

Vi kan inte hålla onödig industri under armarna - industrin är till för att föda miljardärer och dollarmiljonärer. Det är falskt och lögnaktigt, av media, att skrämma de svaga med att det handlar

om slaverilöneanställningar.

 Kram B”

”hej lyssna om mjölk

Vi behöver inte mjölk, den är skadlig. Mjölk är till för kalvar och i värsta all småbarn

miljarder kineser dricker inte mjölk , men jag har sett det själv genom åren i hongkong att när den västerländska hamburger och mjölkkulturen har gjort sitt intrång så blir även ungdomar i många asiatiska länder överviktiga.

Däggdjur med dom starkaste benstomme som gorillor och elefanter dricker inte mjölk dom äter grönt

jag mår illa av mjölk men dricker fil och äter ostar

F”

”I naturen är mjölk endast tillgängligt för diande däggdjurungar. Alla andra dricker vatten. Det säger väl allt. J”

”För sjutton, ställ den självklart uppenbara frågan:Hur kommer det sig att glutenintolerans har ökat lavinartat de senaste åren? Troligtvis så drack vi mer mjölk för 20-40 år sedan men åt kanske inte lika mycket onyttig mat/godis + att man sportade mer. Kan ju vara så att det är ett livsstilsproblem...

Frågan kvarstår: varför har det ökat?”

”Lyssnar just på programmet om mjölkens inverkan på vår hälsa. Varför tittar man inte på homogeniseringens inverkan på kroppen? Tror själv att den är en stor bov i dramat om intolerans och ohälsa.

Mvh B”

”Hej jag måste bara kort kommentera dagens kropp & själ. Programmet håller i vänliga fall god kvalitet och jag är en trogen lyssnare som tycker det oftast är veckans höjdpunkt i p1. MEN idag blev jag verkligen besviken eftersom ni tappade objektiviteten. Det finns hur mycket fakta som helst att hämta in om hur skadligt komjölk är för de flesta människor. Han hade rätt att det är normalt att inte tåla mjölk, men Den linjen släppte ni för snabbt. Ett uppföljningsprogram är på sin plats ! Mera sakligt Tack.  Tack för en väldigt bra programserie. Ulrika ställer fantastiskt bra frågor och är mycket skicklig men idag lös hennes kärlek till mjölken igenom. Soliga hälsningar från Gotland /M”

”Efter att ha hört programmet behöver vi mjölk.

Så får man konstatera att mjölk har vi drucket i hundra vis av år och nog var folk friskare för men det har ju kommit fram en annat massa nytt som folk äter och dricker. Mjölk är precis lika nyttig som det alltid har varit det är nog de nya produkter som är onyttiga. Vem har hört om någon som har dött av att dricka mjölk. Där emot är det många som har dött av att dricka alkohol men det är det ingen som bryr sig om. Så gör gärna ett program om det onyttiga i att dricka alkohol.”

”Hej!

Lyssnade på programmet och hämtade hem cancerfondens cancer-statistik-rapport.

Läser man lite i den tycker jag att man inte ska dra så stora växlar på rapporter som påstår sig kunna visa

stark korrelation mellan vissa födoämnen och förekomsten av olika sorters cancer.

Problematiken är mycket större än ett enda födoämne (typ mjölk) A”

”Hej

Lyssnade på inslaget om mjölk. Känner ni till "The China Study", den största studien man gjort i medicinsk historia? De visar tydligt att man får benskörhet av mjölk. Visst innehåller mjölk kalcium men det innehåller även ett annat ämne som kroppen har svårt att bryta ner och då drar kroppen bort kalcium från skelettet för att bryta ner detta ämne (en syra) och går sedan ur kroppen. Dvs när man får i sig mjölk drar kroppen BORT kalcium från skelettet och man får lättare benskörhet. Statestik visar att vi i Sverige som dricker mest mjölk också har mest benskörhet. Andra sjukdomar är cancer, fibromyalgi, fetma, MS med mera.

Läkarna som talade fick man ju inte ett dugg förtroende för, det är inte svårt att förstå att läkarna vill göra utredningar så de kan få fortsätta sälja sina mediciner. Detta är en av de främsta orsakerna till varför det blir hårda diskussioner. Vi är trötta på att sjukvården inte strävar efter att hjälpa människor till ett friskare liv, de vill inte tro att kost, träning gör skillnad, för de förlorar massor på att inte få sälja sina läkemedel.

Dessutom har jag och många andra egna erfarenheter av vilken stor positiv skillnad det blivit efter övergång till vegankost. Om man gått till sjukvården för sina problem och de bara ger mediciner och säger att kosten inte spelar någon roll eller ännu värre rekommenderar kost som sen visar sig bara boven till att man varit sjuk. Så är det självklart att man säger ifrån med klar röst att man tappat förtroende för sjukvården och står på sig när man med egen erfarenhet märkt att sjukdomstillstånd försvunnit efter koständring. Det skapar också en iver att få gå ut med sanningen och inspirera samt varna andra människor.

Man går inte miste om något om man blir vegan för det finns idag så många hälsosamma alternativ, även OST. Och i slutändan blir det inte dyrt, då man inte behöver äta lika mycket eller många gånger om dagen för att hålla sig mätt. Vegankosten är fullproppad med näringsämnen som man håller sig länge på.

M”

”Hejsan, i slutet av dagens program så pratades det om vegankost. då tycker jag ni gav intrycket att det skulle vara svårt att leva på vegankost. Detta är ju förstås en myt, om man tycker att djur har egna intressen,  så kan vem som helst bli vegan. Lätt som en Plätt!”