Kronoberg

Allt fler behöver hemsjukvård

1:36 min

När allt fler äldre vårdas i sina hem har behovet av läkarstöd inom hemsjukvården vuxit. I Ljungby kommun finns sedan tre år tillbaka en mobil läkare som gör hembesök. Nu vill Centerpartiet se liknande lösningar också i övriga Kronoberg.

– Vi vill utöka möjligheterna till läkarkontakt i hemmet. Det skulle spara på krafterna för de gamla om de slapp ta sig fram och tillbaka från sjukhuset, ligga på en akutmottagning och vänta på att bli undersökt. Det blir de inte friskare av, säger Lena Karlsson, centerpartistiskt landstingsråd.

Med en åldrande befolkning i länet växer behovet av allt mer avancerad hemsjukvård. I Ljungby samarbetar kommunen och landstinget sedan tre år tillbaka. Där besöker en mobil läkare patienterna tillsammans med en sjuksköterska.

Fungerar bra
Försöket har fallit väl ut - landstingets utvärdering visar att alla parter är mycket nöjda. Uppvidinge kommun arbetar på ett liknande sätt.

– Vi ser att det fungerar på vissa håll, men i exemplevis Växjö är behovet jättestort, säger Lena Karlsson.

Hon säger att Centerpartiet nu ska driva frågan extra hårt inför nästa budget. I praktiken kan det betyda att några nya tjänster tillsätts. Men det måste göras med befintliga resurser, några nya pengar kommer inte till.

Finns behov
9-åriga Gunvor Engstrand på Pensionärernas hus i Växjö tycker att mobila läkare på fler håll låter som en bra idé.

-Jag tror absolut att det finns ett behov. Man kanske har svårt att ta sig till sjukhus, och inte har någon som hjälper en. Att kunna ringa någon då, det hade ju absolut underlättat, säger hon.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se