Eskilstuna

Kent - ett mer moget band

4:24 min

Rockgruppen Kent släpper sin nya skiva i morgon och höll idag presskonferens på Berns i Stockholm för cirka 200 journalister, bloggare och beundrare. Kent avslöjade bland annat att gruppen gör en extra spelning i Eskilstuna den 31 maj, på Lokomotivet, som en del av en vårturné på mindre klubbar.

Det är lite drygt 20 år sedan som Kent bildades i Eskilstuna och gruppens släpper nu sin tionde skiva "Jag är inte rädd för mörkret", delvis skapad i en gammal fabrik i Provence i Frankrike under 17 dagar i höstas.

Efter ett par skivor med svulstiga syntar och ljudlandskap och mindre elgitarr än i begynnelsen, så har Kent skalat bort lite av det mest feta elektroniska och det är lite enklare och lite rakare.

– Elektroniken och syntarna finns där ändå, men den här gången ville vi vara lite mer vi som när vi spelar live och låter just nu, säger Martin Sköld.

– Vi hade gjort tre skivor i den linjen och vi kände att det absolut roligaste vore att bara sätta sig i ett rum och spela tillsammans igen vilket är kärnan i allt vi gör ändå. Elektroniken finns där, men hörs inte, men vi hörs lite mer i mixen, säger sångaren Joakim Berg.

Det är fortfarande starka melodier och trummor som smattrar på som ett tåg som tuffar fram genom landskapet - mot framtiden, med blicken i backspegeln. Som i låten 999, singeln från skivan, där Joakim Berg sjunger om ett ”rosa 80-tal” och om tidigare drömmar och ideal.

– Man ska inte tolka allt som om det handlar om mig och mitt liv. Det finns ett uns av självbiografi, men en ganska stor del när man skriver en låttext är att få den att sitta i melodin. Jag har skitsvårt att prata om det här. När man pratar om texter så förringar man dem. Det gör dem mindre intressanta. Förklaringen finns ju där. Jag kommer inte kunna säga mer om en text som gör den mer spännande. Jag vill att det ska finnas minst fem dörrar ut ur rummet.

Det finns medelålders funderingar i texterna. Det är mer moget än tidigare. Fortfarande mystik, tvivel, mer grått än ljust, men ändå mer hopp. Som gruppen beskrivit det själva, stolt, hoppfullt och delvis befriat från självömkan. Men Kent genomgår ingen medelålderskris, säger de själva.

– De har vi haft redan. Vi är klara med det, säger Sami Sirviö.

Men att bli äldre betyder att det är lättare att skriva texter, säger Joakim Berg.

– Att bli äldre och skriva är en fördel. Man ökar sin värld och minnesbank. Man blir lite mer orädd att göra bort sig. Det är det fina med att bli äldre, att man inte är lika fåfäng och man är inte lika intresserad av att vara cool som man var en gång i tiden. Det dödade många tankar när man var ung. Förhoppningsvis är man aningen mer patetiskt idag än man var då, på ett bra sätt, lite mer öppen , säger Joakim Berg.

Ett annat tecken på att Kent är ett mer moget band är reflektionerna över livet och det samhälle som finns idag jämfört med det de växte upp i på 70- pch 80-talen.

– När man har barn som vi börjar man tänka mycket på vilket land de kommer att växa upp i, vad de har för chanser och vilka ideal som råder. Det finns ganska mycket otäcka strömningar nu och det färgar av sig på det man skriver, säger Jocke Berg, som inte vill gå med på att det han gör är medvetet politiskt.

– Men det är väldigt klart var jag står politiskt.

Kent bildades 1990 och slog igenom i mitten av 90-talet,. Det har blivit tio skivor sedan dess.

Men vad är då skillnaden mellan Kent 1995 och nu?

– Den stora skillnaden är att vi faktiskt har kommit på varför vi håller på med det här. Det visste man inte riktigt då. Man gjorde musik för att det var det man kunde och för att man trodde att man måste och för att man tyckte att man blev mycket coolare när man gjorde det. Nu har vi kunnat sätta ord på det. Man vill ha roligt. Det är därför man håller på med det här. Vi har kommit på vad som är det viktiga. Sedan är vi precis likadana skulle jag vilja påstå.

Kent uppträder vid Sundbyholms slott den 20 juli, men avslöjade på presskonferensen på tisdagen att det blir en spelning även den 31 maj, på Lokomotivet i Eskilstuna. Kent gör, förutom en sommarturné, en vårturné på mindre klubbar.