S vill skriva kontrakt med arbetslösa

1:08 min

Socialdemokraterna föreslår ett nytt utbildningskontrakt för unga. För att få behålla sin ersättning under arbetslösheten måste en ung under 25 år gå med på att plugga och få gymnasiekompetens.

– Poängen med förslaget är att upprätta ett kontrakt med samhället och den unge som utgår från var ungdomen befinner sig och utifrån dess behov. Man sätter ihop ett individuellt kontrakt som är en kombination av arbete och studier som passar en här ungdomen, säger Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna vill att alla arbetslösa som inte har gått färdigt gymnasiet och som inte fyllt 25 ska kunna anvisas en studieplats så att den unge pluggar färdigt och får en gymnasieexamen. Detta eftersom personer utan gymnasieexamen är arbetslösa i betydligt högre grad än andra. Det kan handla om en komvux, yrkesvux eller folkhögskola - och tackar den unge tackar nej ska ersättningen kunna dras in. Oavsett om den unge har a-kassa eller socialbidrag.

– Man får den ersättning som man skulle haft annars, men å andra sidan villkoras ersättningen av att man fullföljer kontraktet, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna räknar med 10 000 helårsplatser som väntas belasta statskassan med två miljarder från nästa år om förslaget skulle bli verklighet. Enligt förslaget bör gymnasiestudierna också kunna kombineras med deltidsarbete eller praktik.

Förslaget ska finansieras med en del av de 16 miljarder som regeringen i dag subventionerar arbetsgivare med genom den generella nedsättningen av arbetsgivaravgiften för den som anställer en person under 26 år.

Men Socialdemokraterna är inte beredda att ta bort den här nedsättningen som de kritiserat så hårt. Trots att Sverigedemokraterna i dag i en debattartikel säger att de nu vill göra gemensam sak och rösta bort den med resten av oppositionen.

– Vi konstaterar att de byter uppfattning, men vi kan inte byta politik och ändra den bara för att de halkar omkring i sin uppfattning. Vi står fast men också kopplat till våra inkomster kopplat till utgifter. Vi lägger en komplett budget, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, moderat, är inte imponerad över socialdemokraternas förslag:

– Ja, jag är ju förvånad att och jag hade också förväntat mig någonting nytt. Någonting som vi inte har. Det som Socialdemokraterna föreslår är ju det vi redan gör, skulle jag vilja säga, det vill säga satsning på skolan, försöka motivera ungdomar att gå tillbaka till skolan och ge dem mer ersättning för det och hitta vägar in på arbetsmarkanden, säger Hillevi Engström.

Socialtjänstlagen medger i dag att kommuner kan ställa högre krav på dom som inte fyllt 25 år. Och Socialdemokraterna vill inte ändra i de reglerna men arbetsmarknadsminister Hillevi Engström tror inte på att villkora ersättningen för unga som kanske inte är studiemotiverade:

– Man måste ju kunna köpa mat, man måste ju kunna betala sin hyra. Det är alldeles orimligt om mat tar bort människors försörjning.

Så det är fel att på det här sättet försöka bestämma över unga att anvisa platser till gymnasieutbildning?

– Ja, jag tror utifrån min erfarenhet både som politiker men också som förälder att man måste motivera ungdomar att studera. Man kan tvinga en ko till en vattenkälla men man kan inte tvinga kon till att dricka.