Adel Imam dömd för att ha förolämpat islam

1:46 min

En av arabvärldens mest kände skådespelare och komiker, Adel Imam, har dömts till fängelse för att ha förolämpat islam och gjort narr av troende med långa skägg. En egyptisk domstol bekräftade i går domen – tre månaders fängelse och böter på drygt 1 100 kronor.

Domen ökar oron över att yttrandefriheten i arabvärldens ledande kulturland kommer att kringskäras ytterligare när islamister känner vind i seglen efter framgångarna i parlamentsvalet.

Det är i populära komedier som Terrorism och Kebab och filmen Terroristen som Adel Imam vid upprepade tillfällen gjort narr av islamister med långa skägg. Egyptier har skrattat åt dessa parodier i två decennier, men nu tycker de ultrakonservativa att det kan vara slutskrattat.

Styrkta av sin nyvunna popularitet har flera advokater med anknytning till salafisternas parti inlett rättsprocesser mot det man uppfattar som kränkande. För ett par månader sedan var det en bild av Musse Pigg och Mimmi utklädda i niqab och långt skägg som ledde till åtal. Även om straffen inte är allvarliga och oftast går att omvandla till böter, så har oron ökat markant i Egypten för vad detta i längden innebär för yttrandefriheten.

Den kände författaren Alaa al Aswany kallade domen mot Adel Imam för ”medeltida mörker”. Adel Imam spelar huvudrollen i den film som gjorts på Alaa al Aswanys bästsäljarroman Yaacoubians hus.

Adel Imam är omtyckt i hela arabvärlden, men när han tog ställning för Mubarak under revolten för ett drygt år sedan sjönk hans popularitet och ser man tillbaka på hans filmproduktion är det tydligt att han stått på regimens sida mot till exempel islamisterna. I de många parodier han gjort på despoter och makthavare anses han bara ha gått exakt så långt som regimen kunnat tåla, samtidigt som han framhållits som ett exempel på regimkritik.