Mördad kvinna kände sig hotad

1:51 min

Efter mordet på en 19-årig kvinna i Landskrona i måndags väcks nu frågor om kommunen gjort tillräckligt för att skydda kvinnan. En 16-årig pojke, som enligt polisen har en familjerelation med kvinnan, kunde gripas i närheten och är nu anhållen som skäligen misstänkt för mord. Han nekar till brott.

Mikael Högberg på föreningen Tänk Om, som arbetar mot hedersrelaterat våld och har stått i kontakt med kvinnan, menar att hotbilden mot den 19-åriga kvinnan var så pass allvarlig att hon borde fått hjälp att flytta till en annan kommun.

– Det var väl en riskbedömning som inte var helt korrekt kan vi se nu, säger han.

Föreningen Tänk Om hade haft kontakt med den 19-åriga kvinnan sedan förra sommaren. Vid de senaste kontakterna med föreningen uppgav hon att hon kände sig hotad. I måndags kväll hittades hon knivdödad i sin lägenhet.

– Det måste göras en analys av hela materialet innan vi vågar ta ställning till huruvida det är ett hedersrelaterat brott eller ej, säger Tommy Lindén som är chef för polisens kriminalenhet i nordvästra Skåne.

Nu vill Landskrona kommun att Socialstyrelsen och länsstyrelsen gör en, som man säger, fullständig genomlysning av hur kommunen arbetar och stöder hotade kvinnor.

– Vi tycker det är viktigt att vi får vårt arbete utvärderat, säger Annette Lindberg Mohlin som är chef för individ- och familjeförvaltningen i Landskrona.

Enligt henne kan kommunen inte svara på kritiken på grund av den sekretess som råder, men hon säger att tjänstemän ibland ställs inför problemet att en del kvinnor tackar nej när de erbjuds skyddat boende.

– Generellt sätt är det så att om man har en hotbild och behöver ett skyddat boende så är det ingen som nekas till det i Landskrona.