LASSO/POLITIK

Annie Lööf om hårdgranskningen

8:42 min

Det har blåst ordentligt i media kring Centerns partiledare, näringslivsminister Annie Lööf. I Ekots lördagsintervju i P1 hade hon svårt att svara på Tomas Rambergs frågor om hur hon ser på vapenexport till diktaturen Kina, ett land som EU har ett vapenembargo mot.

Det här startade en serie artiklar i alla stora tidningar som kritiserar Annie Lööf. I Lasso fick hon  svara på hur det känns att granskas och allt det hon säger vrids och vänds på.

- Jag är medveten om det här när jag blev partiledare och näringsminister. Vad man än säger kommer att nagelfaras och också misstolkas. Då gäller det att vara extra tydlig, ibland övertydlig med vad man menar. Men ibland fallerar även jag och jag borde givetvis varit extremt övertydlig i lördagsintervjun.

Annie valde sedan att snabbt gå ut med en dementi där hon förtydligade att hon tycker att Kina är en diktatur och att Sverige definitivt inte handlar vapen med Kina.

Mediabilden av Annie verkar ha förändrats. Från en ung, framåt, duktig tjej till en dåligt påläst minister som rabblar inlärda fraser. Gör du det?

- Det kan man inte säga att jag gjorde i lördagsintervjun. Misstaget var snarare att jag förde ett väldigt fritt resonemang. Jag tog ut svängarna och berättade om de svåra avvägningar man står inför vilka länder man ska exportera och ha samarbete med. För oss politiker som blir granskade är det viktigt att hålla oss till de givna talepunkterna, och ibland kan det låta väldigt tråkigt. Men det blir resultatet när man blir misstolkad, säger Anne Lööf.