Migrationsverket kräver skydd för barn

2:19 min

Migrationsverket vill att regeringen ändrar lagen så att det blir lättare att skydda barn som riskerar att misshandlas när de flyttar med sin mamma till en ny man i Sverige.

Ekot berättade nyligen om en mamma och hennes son, som fick uppehållstillstånd, trots att mannen de skulle flytta till tidigare var dömd för bland annat misshandel av sina barn.

Mikael Ribbenvik, som är rättschef på Migrationsverket, vill nu att lagen ändras så att barnen kan skyddas.

Migrationsminister Tobias Billström säger till Ekot att han ska överväga Migrationsverkets förslag.

– Vi ser konsekvenserna nu. Det kan bli konsekvenser som många kan uppleva som orimliga, säger han.

Bakgrunden är alltså ett fall där en mamma och hennes 15-årige son fick uppehållstillstånd, trots att mannen de skulle flytta till är dömd för både grov kvinnofridskränkning, och för misshandel och sexuellt ofredande av sina barn.

Före 2006 gjordes det alltid en kontroll i brottsregistret i sådana här fall, men på grund av nya EU-regler får man inte längre göra det om personerna är gifta.

I det här fallet var inte paret gifta och Migrationsverket sa nej till uppehållstillstånd, efter att rutinkontrollen hade visat att mannen tidigare var dömd för grov brottslighet.

Då gifte sig paret och överklagade beslutet om nekat uppehållstillstånd. De fick rätt och mor och son fick stanna.

I en skrivelse uppmanar nu Migrationsverket regeringen att ändra lagen så att barnen kan skyddas, oavsett om mamman har gift sig eller inte.

Enligt Mikael Ribbenvik finns det män som har satt i system att importera och misshandla kvinnor och barn.

– Det finns exempel på män som är dömda vid upprepade tillfällen. Det är viktigt att inte förringa problemet. Bland alla våra tusental ärenden är detta ett tiotal, men det är ändå några kvinnor och några barn varje månad, säger han.

Migrationsverket vill också få rätt att informera kvinnorna om männen de ska flytta till har gjort sig skyldiga till grov brottslighet, oavsett om paret har gift sig före flytten eller inte.

Kristdemokraterna och Folkpartiet har redan tidigare uttalat sig för förändringar av lagen, medan Moderaterna och migrationsminister Tobias Billström har sagt nej till det, men nu är han inte längre lika kategorisk.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi gör en mycket noggrann analys av de synpunkter Migrationsverket framför just därför att lagstiftningen är komplicerad, och också därför att det är så tydligt att familjeåterföreningsdirektivet ställer mycket specifika krav för när man får återförenas i Sverige, säger Tobias Billström.