EKONOMI

Dyra nya sedlar i kontantlöst samhälle

1:17 min

I veckan presenterades de nya sedlarna som vi kommer börja använda 2015. Hundratals miljoner läggs på de nya sedlarna och mynten, samtidigt som vi går mot ett mer kontantlöst samhälle. Riksbanken tror inte att det är bortkastade pengar. Vad tror du? Använder vi kontanter 2035?

Christina Wejshammar som är chef på riksbankens enhet för kontantförsörjning, tror inte att de nya sedlarna kommer att stå och damma, även om användandet av kontanter minskar.

– Det minskar inte särskilt snabbt. Och därför tror vi att det dröjer ganska länge innan vi har ett helt kontantlöst samhälle, om någonsin, säger hon.

Ljudet av mynt som räknas upp i kassan hör vi fortfarande i butikerna, men flera banker är numera kontantfria och allt fler handlar med kort via nätet. Christina Wejshammar tror inte att kontanterna kommer att försvinna dom närmaste åren, för att det är en enkel betalning, som många sparar i och som räddar oss när tekniken inte fungerar.
--Kontanter är ju också ett substitut de gånger kortbetalning inte fungerar för att det är elavbrott eller systemet ligger nere.

Det var 25 år sen vi senast fick nya mynt och sedlar. Nu byts de ut, till en kostnad av ungefär 150 miljoner kronor och de kommer att bli svårare att förfalska och blir mindre i storlek för att minska belastningen på miljön. Men - eftersom vi använder kort oftare, blir det en mindre upplaga den här gången.