Kronoberg

Utrota vargen, föreslår Jägarnas Riksförbund

1:01 min

Det ska inte finnas någon vilt levande varg i Kronobergs län, inte heller i landet som helhet. Det har Jägarnas Riksförbund föreslagit.

-- Vi har ett sådant tamdjurstätt område här, så det finns inte förutsättningar för att ha varg, säger Björn Hörberg, ordförande för Jägarnas Riksförbund i Kronobergs län.

Förslaget som Jägarnas Riksförbund har lagt fram innebär att det inte ska få finnas någon varg i Sverige mer än i djurparker. Detta är helt i strid med de beslut som finns idag och med vad flera andra organisationer tycker.

Björn Hörberg kan inte säkert svara på hur många vargar det finns i länet just nu men säger att det räcker med en varg för att det ska bli problem. Och med förslaget strävar nu Jägarnas Riksförbund efter att göra sig hörda långt utanför sina egna medlemmars marker.

– Vi hoppas väl på att politikerna ska börja lyssna på oss. Det jäser nämligen på landsbygden runt om i hela landet. Och vi försöker ju påverka så mycket som möjligt. Den dagen politikerna lyssnar på oss får vi en ändring, men hittills nonchalerar de oss fullständigt, säger Björn Hörberg.

Finns det någonting positivt med vargen?
 Inte ur min synpunkt sett, som djurägare, lantbrukare och jägare, absolut inte, säger han.

Ellenor Erixson
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se