Luleå

Tre kulturstipendiater utsedda

Luleå kommuns kulturstipendiater för 2012 blir tre, Elin Alexandra Sundström, kulturarrangör i Gammelstads kyrkstad, dansaren Marie Wårell Öhman och Luleå Gammelstads manskör Stipendiaterna får 15 000 kronor var.

15 000 kronor till Elin Alexandra Sundström för hennes framgångsrika arbete med att utveckla en alternativ kulturell mötesplats där publiken på ett avslappnat sätt möter kultur och historia.

Hennes drivkraft som entreprenör och kulturarrangör i Kulturgården i Gammelstads Kyrkstad har skapat en viktig scen inom olika kulturgenrer som musik, teater, poesi och konst med utrymme både för unga och etablerade konstnärer.

Som konstnär och musiker har hon målmedvetet visat att man kan nå sitt mål och även hjälpa andra att hitta sin publik.

Marie Wårell Öhman får stipenditet för ett mångsidigt och tekniskt välutvecklat konstnärskap inom sin disciplin.

Marie Wårell Öhman är en talangfull och målmedveten dansare med stor bredd i sin repertoar. Hennes väl utvecklade tekniska färdigheter mejslar stilsäkert fram det maximala ur varje detalj i ett rörelsematerial. Vi såg henne senast i Norrbottensteaterns uppsättning av "Grabben i graven bredvid".

Luleå Gammelstads Manskör får 15 000 kronor för ett över hundra år långt och kvalitativt bidrag till Luleås kulturliv.

Med sin stora repertoar har Luleå Gammelstads Manskör berikat stad och landsbygd med skön sång sedan 1909. Den kraft och uthållighet varmed de fört ut svensk körtradition har gjort dem till en musikinstitution såväl hemma som långt utanför länets gränser.