Kalmar

Kalmarhem bör åtgärda strömförande spisar

1:38 min

Kalmarhem kan bli skadeståndsskyldiga om elproblemen i studenternas kök på Unionsgatan inte får en lösning snart. Det säger Niklas Eriksson jurist på Hyresgästföreningen. Att sätta upp varningslappar i korridorerna är inte tillräckligt säger han till P4 Kalmar.

-- El är farligt och om det finns ett elfel då riskerar hyresvärden att göra sig skadeståndsskyldig om det inte åtgärdas, säger Niklas Eriksson.

Vatten läcker in bakom spisen 

Studenter som bor på Unionsgatan i Kalmar har drabbats av elstötar och kortslutning bland annat på grund av att vatten läcker in bakom spisen och når elkablarna. En student som anmält detta till Kalmarhem fick som svar att kontakta fastighetschefen men att det troligen inte blir tal om någon reparation eftersom hela fastigheten är till salu.

-- Som fastighetsägare har du ett ansvar så länge man äger fastigheten. Det är ingen ursäkt att säga att huset ska säljas för att på grund av det inte vilja åtgärda fel och brister. Det ska göras ändå, säger Niklas Eriksson.

Räcker inte att varna med lappar

Kalmarhem har satt upp lappar i korridorerna på Unionsgatan med uppmaningen att inte lägga blöt disk på spisplattorna eftersom det gör att vatten läcker in i elledningarna genom kanten på spisplattan och orsakar jordbrytningsfel för hela studentkorridoren. Niklas Eriksson säger att det krävs mer för att lösa problemet och att lappar inte är en bra lösning.

-- Som hyresgäst kan du vända dig till hyresnämnden och begära ett åtgärdesförläggande. Sen kan man kanske få en hyressänkning under perioden problemet varar. Det finns lite olika åtgärder.