Uppsala

Uppsalaforskare bakom viktig stenåldersupptäckt

En ny teknik för att studera DNA som Uppsalaforskare använt ger stöd för teorin att djurhållning och odling inte utvecklades här. Istället kom jordbruket hit med invandrare från södra Europa.

– Jordbruket spreds genom grupper som kom från södra Europa och ända upp till Skandinavien, säger Pontus Skoglund är doktorand i evolutionär genetik och är en av dem som ligger bakom resultatet.

Den välrenommerade vetenskapstidskriften Science var på plats i Uppsala i går, för första gången på nio år i Sverige. Orsaken var att Uppsalaforskare presenterade ny teknik för analys av arvsmassa, som gör det möjligt att göra noggranna studier av stenåldersmänniskor.

Svenska och danska biologer och arkeologer arbetade tillsammans för att analysera arvsmassa från människor som levde i Sverige för ungefär femtusen år sedan. Det genetiska materialet kom från skelett från gravar från två olika kulturer, människor som levde som jordbrukare respektive jägare-samlare.

Med dagens teknik kan forskarna nu få ut mer kompletta delar av så här gammalt genetiskt material än för bara några år sedan. Forskarna kallar teknikutvecklingen ett genombrott inom arkeologin och jämför med de möjligheter som öppnades när kol 14-metoden började användas. Det är det här som har gjort det möjligt att jämföra stenåldersgener med dagens människor, och visa att en jordbrukare från stenåldern var närmare släkt med dagens sydeuropeer medan jägare och samlare var mer genetiskt lika folk i norra Europa.

På den presskonferens där resultatet presenterades fanns evolutionsbiologen Helena Malmström, som var den som gjorde själva laboratoriearbetet. Ur ben från 75 individer fick hon fram användbart DNA från tre gotländska jägare-samlare och en 20-årig jordbrukarkvinna.

– För åtta år sen så fanns ju inte de tekniker som finns idag. Så de möjligheterna som vi nu har, som är helt fantastiska, fanns ju inte när vi började, säger Helena Malmström, evolutionsbiolog.

Mer det här kan du höra i Vetenskapsradions veckomagasin 13.20 i eftermiddag i P1.

 Anna Davour/Vetenskapsradion
anna.devour@sverigesradio.se