Malmö

Reepalu besviken över Rosenthals kritik

1:17 min

Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu är förvånad och besviken över kritiken från den amerikanska presidentens sändebud, Hannah Rosenthal.

Hanna Rosenthal besökte Malmö tidigare i veckan och träffade Ilmar Reepalu, men ville då inte kommentera vad som sagts. Men vid en presskonferens i Stockholm igår sa hon bland annat att Reepalus uttalanden om judar varit fördomsfulla.

– Jag är förvånad över att hon inte kan se vad vi faktiskt gör och ge oss credit för allt det positiva. Hon var förvånad över allt det positiva som gjordes, men i bilden utåt är det återigen att kleta på mig, klistra på mig saker som jag överhuvudtaget inte delar. Klistra på mig att jag är någon sorts antisemit och sådana saker. Det förvånar mig att hon gör på det sättet, säger Ilmar Reepalu.

Vid presskonferensen i Stockholm i går deltog också integrationsminister Erik Ullenhag. Både han och Hanna Rosenthal sa att Reepalus uttalanden solkar bilden av Sverige utomlands.

– Erik Ullenhag är en politiker som försöker fiska i grumligt vatten. Jag har inte ens pratat med honom. Jag vet inte vad han för information överhuvudtaget. Han hänger väl på någonting för att han tycker att det passar hans politik.

Kommer du att vara mer försiktig i dina uttalanden framöver?

– Jag kommer självklart att fortsätta att föra den diskussion och den debatt jag för om vad som händer med staten Israel och i ockupationen därnere. Självklart kommer jag att vara väldigt tydlig med att det som händer därnere inte är någonting som någon person i Malmö, ingen jude i Malmö, i Sverige eller någon annanstans bär ansvar för. De grymheterna får Israel själv ta ansvar för, säger Ilmar Reepalu.