Fler våldsamma attacker i Nigeria

1:52 min

Från norra Nigeria kom sent på söndagskvällen rapporter om ännu ett attentat, som medlemmar i i den islamistiska sekten Boko Haram misstänks för.

Minst fem människor som deltog i en gudstjänst i en kyrka i Maiduguri i nordöstra Nigiera sköts ihjäl, däribland pastorn.

Tidigare under söndagen dödades minst 16 personer i en attack mot kristna i den norra delen av Nigeria. Militanta islamister misstänks ligga bakom attacken.

De kom på motorcyklar och slängde små hemmagjorda bomber mot samlingslokalen där det pågick en gudstjänst. När de som inte skadats i de första explosionerna försökte fly stod några av männen bakom attacken kvar utanför och sköt kallblodigt ner de som tog sig ut.

I minst 30 minuter pågick explosionerna och skottlossningen, enligt en universitetslärare som befann sig i området där samlingslokalen ligger inne på universitetsområdet. Kroppar låg spridda på marken och många skadade har nu förts till det största sjukhuset i Kano, staden i norra Nigeria, som har blivit en av platserna som drabbats värst av våldet från den islamistiska sekten Boko Haram.

För det är genast personer knutna till sekten som misstänks ligga bakom dagens attack, trots att ingen ännu har tagit på sig skulden. Stadens polistalesman säger att det även i dag var läskburkar fyllda med sprängämnen som exploderade under den katolska mässan, en metod Boko Haram har använt förr.

Boko Haram slår till mot kyrkor, men inte bara. Polis och myndighetsbyggnader är lika mycket måltavlor för sekten, i sin kamp mot centralregeringen i Nigeria. Över 400 hundra människor har dödats bara i år i de återkommande attackerna som anses ha utförts av Boko Haram. Eftersom norra Nigeria domineras av muslimer i det religiöst tudelade landet, drabbar våldet muslimer lika väl som kristna.

Tidigare i veckan dödades minst fyra personer i två attacker mot en av landets största tidningar. President Goodluck Jonathan besökte sen ett av de två tidningskontor som attackerats och ville då inte svara på frågor om det pågår förhandlingar mellan Boko Haram och regeringen. Jonathan har gjort sig känd som en förhandlare som med samtal bland annat fått stopp på en stor del av våldet i oljedeltat i södra Nigeria. Men hittills har inte Boko Harams attacker visat några tecken på att minska, snarare tvärtom.