Fylla, misshandel och våldtäkter under valborgsfirandet i Uppsala

2:49 min

113 personer omhändertagna för fylleri. Anmälningar om våldtäkt och misshandel. Uppsalapolisen har kort sagt haft fullt upp med att hantera Valborgsfirandet. Lite värre än vanligt bedömde polisen årets valborgsfirande.

När polisen på tisdagsmorgonen summerade valborgsfirandet i Uppsala så var det totalt 113 personer som hade omhändertagits för fylleri. Tio av dem fick föras till sjukhus. Och tio av de omhändertagna skjutsades hem till sina föräldrar.

Också socialtjänten i Uppsala tog hand om åtta ungdomar under 18 år. Det handlar om fyra killar och fyra tjejer mellan 15 och 17 år som togs omhand av socialjouren.

Två personer har också polisanmält att de blivit våldtagna under valborgsnatten i Uppsala. Det handlar om unga tjejer som ska ha blivit våldtagna utomhus under sista-april-firandet i Uppsala.

Det har också gjorts två anmälningar om misshandel. Totalt sitter tre personer anhållna för det. Bland annat är det två killar - 18 och 19 år gamla - som är anhållna för grov misshandel. De ska ha slagit och sparkat en person vid 19-tiden på Östra ågatan i Uppsala. Misshandeln ska ha fortsatt när den utsatte blev liggande på marken.

Dessutom åkte tre personer dit för att ha haft droger på sig. Tolv personer togs också för rattfylleri.

Polisen hade kort sagt mycket att göra. Alla som omhändertogs för fylla gjorde att alla inte fick plats i arresten.

– Arresterna är fullbelagda nu, så när någon lite fullare tillkommer så får man släppa ut någon som är lite mindre full, sa Mats Öjdahl, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala, under valborgsfirandet.

Under dagen bedömde polisen att det brottsmässigt var ganska lugnt. Men fyra unga män är misstänkta för våld mot tjänsteman sedan ett bråk vid 15-tiden. 

Över 25 000 personer har stått längs Fyrisån i Uppsala från Eddaspången i norr till Hamnsbassängen i söder för att titta på Forsränningen under förmiddagen. Tidigare under morgonen träffade Upplandsnytt både städare och tältare i Ekonomikumparken där det mitt på dagen fanns kring 20 000 personer.

– Allt flöt på i forsränningen. Det var helt fantstiskt, bättre än någonsin, sade en av forsränningens arrangörer, Mikaela Österlund.

Klockan tre ledde Uppsala universitets rektor Eva Åkesson för första gången mösspåtagningen från Carolina Redivivas balkong. Många timmar tidigare var det rätt tomt vid Ekonomikum, men några var där.

– Vi kom hit från krogen ungefär vid fyratiden, berättade en fnittrig student från sitt tält i Ekonomikumparken.

Även städarna var på plats tidigt.

– Det här var värsta dagen hittills, men det här är ju bara en föraning av hur det kommer se ut i morgon, säger städaren Tomas Ådeby som skrattande jämför Ekonomikumparken med slaget vid Lützen.